Infectiile respiratorii sunt una dintre cele mai comune afectiuni care se manifesta la adulti si copii. Sunt cunoscute sub diverse denumiri precum guturai, raceai, bronsita sau gripa.
De regula, apar mai frecvent in lunile de toamna si iarna din cauza temperaturilor scazute si a timpului petrecut mai mult in incaperi inchise decat in sezonul cald. Virusii specifici infectiilor respiratorii se raspandesc rapid in conditii de umiditate scazuta din timpul sezonului rece.
Infectiile respiratorii se transmit pe cale aeriana prin tuse si stranut si indirect, prin obiecte contaminate precum batista, alimente sau tacamuri.
Afla in continuare care sunt cauzele infectiilor respiratorii, cum se manifesta si cum le poti trata prin remedii naturale de tratament.
Cauzele infectiilor respiratorii

O infectie respiratorie este cauzata, in general, de invazia mucoaselor interioare a cailor respiratorii de catre virusi sau bacterii care rezista luptei cu sistemul imunitar.
Printre factorii de risc care favorizeaza raspandirea virusilor se numara:
- Contact direct cu o persoana infectata
- Igiena neadecvata a mainilor
- Contact cu grupuri de persoane intr-un spatiu inchis precum sali de cursuri, autobuz sau avion
- Sistem imunitar scazut.
Produse Naturiste pentru Sanatatea Sistemului Respirator
Economisești 4.49 lei
Economisești 3.83 lei
Economisești 6.90 lei
Economisești 52.93 lei
Simptomele infectiilor respiratorii
Simptomele infectiilor respiratorii sunt cauzate de toxinele eliberate de virusi si bacterii, dar si de raspunsul sistemului imunitar pentru a combate infectia.
Printre cele mai frecvente simptome se numara:
- Tuse
- Nas infundat sau secretii nazale
- Dureri in gat
- Stranut
- Febra de grad scazut
- Durere de cap
- Dificultati de respiratie
- Dureri de corp.
Simptomele dureaza, in general, intre 3 si 14 zile. In cazul in care acestea persista mai mult de 14 zile, poate fi vorba de un alt diagnostic precum sinuzita, alergie sau chiar pneumonie.
Daca simptomele se agraveaza, poate fi inceputul unei gripe insotita de dureri musculare sau de spate, senzatie fizica de slabiciune, transpiratie sau frisoane.
De asemenea, in cazul in care prezinti una sau mai multe simptome ale infectiilor respiratorii, adreseaza-te medicului pentru un consult specializat.
Masuri de prevenire a infectiilor respiratorii

Sistemul imunitar joaca un rol important pentru apararea organismului de virusi, bacterii si alti agenti patogeni care pot provoca diverse boli. Prin actiunea celulelor si a anticorpilor, microbii invadatori pot fi eliminati sau distrusi, insa, nu este posibila prevenirea completa a infectiilor respiratorii.
Riscul de infectie poate fi redus prin:
- adoptarea unor masuri de igiena corespunzatoare precum spalatul pe maini in mod regulat
- alimentatie sanatoasa pentru intarirea sistemului imunitar precum fructe bogate in Vitamina C si legume proaspete
- consum zilnic de lichide
- reducerea contactului cu persoanele infectate
- petrecerea timpului in aer liber
- exercitii fizice regulate
- respectarea orelor de somn de minim 8 ore pe noapte.
Remedii naturale pentru prevenirea si combaterea infectiilor respiratorii

Un stil de viata sanatos care include o alimentatie diversificata, miscare regulata si activitati in aer liber pentru scaderea stresului, contribuie eficient la intarirea sistemului imunitar in timp ce creste capacitatea acestuia de a elimina virusii si bacteriile cauzatoare de boli.
Totodata, natura ne ofera solutii naturale din plante cu un continut ridicat de substante active menite sa elimine din corpul uman microorganismele responsabile de aparitia bolilor infectioase.
Ceaiurile, uleiurile esentiale si inhalatiile pe baza de plante sunt alternative naturiste pentru a imbunatati sanatatea sistemului respirator si a intari sistemul imunitar.
O alimentatie diversificata si echilibrata consta in:
- fructe si legume cu un continut bogat de Vitamina C si antioxidanti precum citrice, legume cu frunze verzi, ardei, catina, conopida
- consumul de lichide de minim 2 litri pe zi precum ceaiuri calde, sucuri naturale, supe sau ciorbe.
Miscarea fizica regulata constituie, de asemenea, un factor important pentru intarirea sistemului imunitar. Mersul pe jos, joggingul, inotul, tenisul, drumetiile montane sau orice alt sport care implica solicitarea muschilor sunt activitati care sprijina imunitatea si secreta hormoni responsabili de imbunatatirea starii de bine precum serotonina si dopamina.
Uleiuri esentiale care pot preveni si trata infectiile respiratorii

Uleiurile esentiale sunt folosite in aromaterapie pentru improspatarea aerului din locuinte, insa, totodata, au actiune benefica si numeroase beneficii asupra organismului fiind folosite in scopuri terapeutice din cele mai vechi timpuri.
- Uleiul esential de Busuioc
Este recunoscut pentru proprietatile sale imunizante, antiseptice si antiinflamatorii care reduc activitatea virusilor de la nivelul tractului respirator, stimuleaza sistemul imunitar si reduce durerile de cap sau migrenele. In plus, are efect tonic asupra organismului si previne alergiile de sezon.
Economisești 2.97 lei
2. Uleiul esential de Cimbru
Are beneficii asupra organismului prin actiunea sa antiseptica, antiinfectioasa si antivirala. Este un antibiotic natural eficient care sustine sanatatea sistemului respirator, reduce inflamatiile gatului, ajuta la eliminarea mucusului si calmeaza durerile in gat.
Totodata, protejeaza sistemul imunitar de infectii si sporeste capacitatea de concentrare.
Economisești 4.46 lei
Economisești 3.90 lei
2. Ulei esential de Menta
Menta (Mentha Arvensis) este recunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru aroma sa mentolata si revigoranta avand multiple beneficii asupra sistemului respirator si a organismului in general.
Uleiul esential de Menta este bogat in flavonoide, taninuri si mentol cu actiune antibacteriana, antibiotica si antiinflamatoare care previn si trateaza racelile de sezon, sustin sistemul imunitar si atenueaza durerile de cap sau migrenele.
Datorita mentolului din compozitie, elimina respiratia urat mirositoare si ofera claritate mentala.
Economisești 12.37 lei
Economisești 2.21 lei
Economisești 2.43 lei
Economisești 53.42 lei
4. Ulei esential de Oregano
Este un remediu eficient apreciat pentru efectele sale terapeutice asupra infectiilor sau problemelor respiratorii.
Carvacrolul, principalul compus din uleiul esential de Oregano ii ofera mirosul specific si actioneaza ca un antibiotic natural care lupta impotriva microorganismelor ce cauzeaza boli in timp ce mentine respiratia proaspata. Se recomanda pentru infectii respiratorii precum rinita, sinuzita, faringita, laringita, bronsita sau amigdalita.
Totodata, stimuleaza digestia, ajuta la absorbtia nutrientilor din alimente si sustine diureza.
Economisești 2.93 lei
5. Ulei esential de Arbore de Ceai
Este apreciat si recunoscut in aromaterapie pentru aroma sa caracteristica avand numeroase beneficii asupra organismului si a sanatatii acestuia.
Are actiune antibacteriana, antivirala si antiseptica care ajuta la prevenirea simptomelor cauzate de raceala si gripa, intareste sistemul imunitar si vindeca infectiile virale. In plus, favorizeaza eliminarea mucusului si are actiune antialergenica.
Aroma sa medicinala este folosita in aromaterapie pentru improspatarea si dezinfectarea aerului din locuinte.
Economisești 2.43 lei
Economisești 2.97 lei