Digestia este un proces complex care implica o serie de functii cu scopul de a descompune nutrientii din alimentatie si a-i face usor de absorbit de catre organism. Stomacul, parte din sistemul digestiv, este locul unde alimentele sunt amestecate cu enzimele si ulterior transferate in intestine. Atunci cand mucoasa stomacului este afectata de diversi factori, pot aparea afectiuni digestive printre care ulcerul.
Aproximativ 10% din populatia lumii sufera de aceasta boala. In general, ulcerul gastric poate fi tratat insa, in lipsa unui tratament specific, boala poate dezvolta forme mai severe.
Afla in cele ce urmeaza ce este ulcerul gastric, care sunt cauzele, cum se manifesta dar si formele de tratament si modalitatile de preventie.
Ce este ulcerul gastric?
Ulcerul gastric este o afectiune digestiva care apare atunci cand mucoasa gastrica este afectata de eroziuni sau ulceratii dureroase care pot ajunge de la cativa mm pana la cativa centimetri.
Apare atunci cand sucul gastric acid ataca mucoasa stomacului din cauza perturbarii mecanismului de digestie intre enzimele gastrice si acidul clorhidric secretat de stomac in procesul de digestie.
Ulcerul gastric face parte din categoria ulcerelor peptice care se dezvolta in interiorul tractului digestiv. In aceasta categorie intra si ulcerul esofagian, care provoaca iritatii in interiorul mucoasei esofagiene si ulcerul duodenal, care apare in mucoasa intestinului subtire din duoden.
Care sunt simptomele ulcerului gastric?
Ulcerul gastric poate avea alternante intre episoadele de manifestare cu forma activa, acuta, cu simptome sau asimptomatic. Majoritatea persoanelor care sufera de ulcer gastric prezinta o forma de durere intensa, ca de arsura sau roadere si se declanseaza la scurt timp dupa masa.
Printre cele mai comune simptome se numara:
- Balonare
- Intoleranta la alimentele grase
- Greata, varsaturi
- Scadere in greutate
- Pierderea poftei de mancare
- Scaune su sange
- Anemie, oboseala
Care sunt cauzele si factorii de risc care pot duce la aparitia ulcerului gastric?
Printre cele mai comune cauze sunt:
- Infectia cu bacteria numita Helicobacter pylori
- Consumul de medicamente antiinflamatoare
- Cresterea secretiei gastrice
- Cresterea productiei de acid gastric
- Stres fiziologic care include interventii chirurgicale sau alte boli medicale
Factorii de risc care pot provoca iritatii la nivelul mucoasei stomacale sunt:
- Alimentatia
- Consumul de alcool
- Fumatul
- Stresul psihic
- Predispozitie genetica
- Alte afectiuni digestive care pot fi asociate cu ulcerul peptic precum ciroza, boala Crohn sau gastrita alergica
- Infectii cu virusi sau bacterii precum herpes simplex sau gripa
- Iradieri locale
- Utilizarea drogurilor sub forma de prafuri
Suplimente naturale pentru digestie sanatoasa
Economisești 7.35 lei
Economisești 6.23 lei
Economisești 8.05 lei
Economisești 4.83 lei
Ce alimente trebuie evitate pentru a preveni aparitia ulcerului gastric?
In cazul bolilor digestive si a ulcerului gastric, regimul alimentar reprezinta o parte importanta din procesul de vindecare intrucat poate ajuta la refacerea mucoasei si prevenirea simptomelor neplacute precum disconfort abdominal, diaree, dureri, varsaturi.
Alimentatia recomandata in cazul ulcerului gastric este alcatuita din salate din frunze, legume preparate usor termic prin oparire sau fierbere, fructe si carne alba, fara condimente sau sosuri.
Alimentele care trebuie evitate sunt cele care provoaca iritatie gastrica si anume:
- Carnea grasa, afumata sau sarata precum mezeluri, carnati, conserve de peste
- Lactate grase precum smantana, unt sau frisca
- Grasimi – untura, slanina sau alimente prajite
- Dulciurile cu o concentratie mare de zahar – dulceata, marmelada, ciocolata, compoturi, prajituri sau produse de patiserie
- Fructe crude sau acre precum lamai, grapefruit, portocala
- Condimentele – piper, ardei iute, usturoi, ceapa, hrean, mustar, otet
- Bauturile carbogazoase
- Alcoolul
- Cafeaua
Ce tratamente sunt recomandate pentru ulcerul gastric?
Scopul tratamentului indicat in cazul ulcerului gastric este de a elimina bacteriile care au dus la aparitia leziunilor stomacale, ameliorarea simptomelor si refacerea mucoasei. Se recomanda tratamentul dietetic si medicamentos.
Tratamentul alimentar sau dietetic consta in schimbarea stilului de viata si evitarea cauzelor care duc la aparitia ulcerului gastric si anume renuntarea la fumat, adoptarea unui regim alimentar sanatos, evitarea alcoolului, reducerea stresului si consumul alimentelor la ore tarzii.
Tratamentul medicamentos presupune administrarea unor medicamente pentru eliminarea virusului Helicobacter pylori, anti-secretoare care inhiba secretia gastrica si protectoare ale mucoasei gastrice.
Se recomanda consultul medical de specialitate inaintea administrarii oricarei forme de tratament.
Remedii naturale din plante pentru refacerea mucoasei gastrice
Economisești 6.23 lei
Economisești 6.23 lei
Economisești 4.47 lei
Economisești 4.55 lei
Simptomele bolii pot trece usor neobservate pana in momentul declansarii acesteia fapt care indica aparitia ulcerului gastric acut cand stadiul este deja la un nivel avansat. Pentru ameliorarea simptomelor si refacerea mucoasei gastrice, exista cateva remedii naturale care ajuta digestia si sustine procesul de autovindecare al stomacului.
- Sucul de varza alba
Varza este o legume cu un continut bogat de fibre si aminoacizi benefici pentru sanatatea sistemului digestive. Contine glutamina, o substanta bioactiva care hraneste celulele tubului digestiv in timp ce sustine regenerarea si vindecarea mucoasei stomacale.
Se recomanda consumul sucului de varza alba intre mese, pe o perioada de 4 saptamani.
- Mierea
Contine vitamine, antioxidanti si aminoacizi cu numeroase beneficii pentru sanatate. Are proprietati antibacteriene care sustine procesul de vindecare a mucoasei si ajuta la prevenirea aparitiei leziunilor.
- Probiotice
Probioticele contin bacterii si microorganisme importante pentru sanatatea tractului digestiv care intretine procesul de digestie si buna functionare a tranzitului intestinal. De asemenea, previn dezvoltarea bacteriilor H. pylori din mucoasa stomacala.
- Aloe Vera
Sucul obtinut din planta de Aloe Vera are proprietati antibacteriene, calmante si hidratante ceea ce il face un remediu eficient pentru tratarea iritatiilor stomacale. Totodata, reduce dezvoltarea bacteriilor care duc la aparitia ulcerului gastric si ajuta la regenerarea celulara a mucoasei.
- Bananele
Bananele contin substante antibacteriene si compusi activi precum Leucocianidina care stimuleaza productia de mucus formand o bariera protectoare intre peretii stomacului si acizii gastrici. Totodata, reduce activitatea bacteriana H. pylori si ajuta la eliminarea microorganismelor care provoaca leziuni stomacale.
- Flavonoide
Flavonoidele sunt antioxidanti care se gasesc in fructe si legume cu rol gastroprotector care ajuta la apararea mucoasei stomacale de factorii iritanti si permite cicatrizarea celulara. Totodata, trateaza ulceratiile, faciliteaza eliminarea substantelor toxice si scade inflamatia. Se gasesc in struguri rosii, fructe de padure, mar, broccoli, ceai verde, afine.
Economisești 4.69 lei
Economisești 5.24 lei
Economisești 6.51 lei
Economisești 4.83 lei
- https://www.nhs.uk/conditions/stomach-ulcer/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peptic-ulcer/symptoms-causes/syc-20354223
- https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/stomach-ulcer
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10350-peptic-ulcer-disease