Sindromul de vezica dureroasa, cunoscuta si sub denumirea de cistita interstitiala, este o afectiune cronica care se manifesta la nivelul vezicii urinare, cauzand durere si presiune locala. Conform studiilor, se poate spune ca cistitia interstitiala este o boala autoimuna, provocata de o reactie de aparare a organismului.
Peste 90% dintre persoanele care se confrunta cu aceasta boala sunt femei, in special cele cu varste intre 30 si 40 de ani. Simptomele pot varia in intensitate de la o persoana la alta si pot afecta semnificativ calitatea vietii. Chiar daca nu exista un tratament specific care sa vindece complet boala, exista o serie de remedii care pot ameliora simptomele.
Afla in urmatorul articol tot ce ai nevoie sa stii despre ce este sindromul de vezica dureroasa, care sunt cauzele, cum se manifesta, alimente interzise in cistita interstitiala, dar si optiuni naturale de tratament pentru a-ti imbunatati sanatatea sistemului urinar.
Ce este sindromul de vezica dureroasa si cum afecteaza vezica urinara?
Asa cum am mentionat anterior, sindromul vezicii dureroase este o afectiune cronica, care creeaza disconfort major si desfasurarea activitatilor zilnice a pacientului, din cauza simptomelor pe care le cauzeaza. Se manifesta prin presiune asupra vezicii, durere la urinare si, in unele cazuri, durere in zona pelvina.
Vezica urinara este un organ in forma de saculet cu rolul de a stoca urinara inainte ca aceasta sa fie eliminata prin uretra. La majoritatea oamenilor, vezica urinara poate stoca intre 500 si 700 ml de urina si creste automat in dimensiune pentru a se acomoda cu volumul de urina produsa in corp.
O vezica urinara sanatoasa, trimite semnale creierului ca trebuie sa se goleasca atunci cand este plina. In cazul sindromului de vezica dureroasa, semnalele transmise de la vezica catre creier nu mai sunt relevante, iar nevoia de a urina apare din ce in ce mai frecvent.
Cistita interstitiala poate aparea la orice varsta, inclusiv la copii, femei si barbati, insa cele mai multe cazuri de cistita interstitiala sunt intalnite la femei. Acest fapt este determinat de pozitionarea vezicii urinare si a dimensiunii uretrei, care este mult mai scurta la femei decat la barbati, favorizand astfel dezvoltarea infectiilor urinare.
Din ce cauze apare sindromul de vezica dureroasa?
Pana in prezent, nu se cunoaste cauza exacta a acestei afectiuni, insa specialistii sunt de parere ca este o boala autoimuna, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar isi ataca in mod eronat propriile celule, in cazul de fata, celulele vezicii urinare.
Exista, insa, o serie de factori care pot contribui la aparitia sa, si anume:
- Traumatisme la nivelul peretelui care protejeaza vezica – epiteliul vezicii
- Intindere excesiva a vezicii urinare
- Infectii bacteriene repetate
- Prezenta unor substante anormale in urina
- Sindromul de intestin iritabil
- Sindromul de oboseala cronica
- Alergii
- Fibromialgie
- Episoade stresante repetate
- Existenta altor afectiuni care cauzeaza inflamatii, dar care poate afecta si vezica urinara.
Riscul de a suferi de cistita interstitiala este mai ridicat pentru persoanele de sex feminin. In aproximativ 90% din cazuri, cistita intersitiala este diagnosticata la femei. Totodata, varsta reprezinta un factor de risc, simptomele fiind mai frecvente dupa 40 de ani.
Economisești 49.50 lei
Economisești 6.93 lei
Cum se manifesta sindromul de vezica dureroasa? Semne si simptome
Simptomele pot varia destul de mult in intensitate de la o persoana la alta, fiind influentate de activitatea fizica sau sexuala, stres sau menstruatie.
De obicei, cei care sufera de sindromul vezicii dureroase pot resimti simptome precum:
- Durere si disconfort in zona vezicii urinare, abdomen inferior sau zona pelvina
- Durere intre vagin si anus
- Durere in timpul urinarii
- Durere in timpul contactului sexual.
Adesea, cistita interstitiala este confundata cu infectiile de tract urinar. Pacientii au nevoia urgenta si persistenta de urinare, cu senzatii bruste de urinare si nevoia de a merge des la toaleta, atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii. Durerea este mai intensa atunci cand vezica urinara este plina.
Conform studiilor de specialitate efectuate pana in prezent, au fost descoperiti anumiti factori care pot contribui la declansarea unei crize de cistita interstitiala, precum:
- Stresul si emotiile puternice
- Deshidratarea
- Administrarea anumitor tipuri de medicamente
- Purtarea de lenjerie intima stramta
- Statul in picioare pentru periode lungi de timp.
Optiuni naturale de tratament pentru sindromul de vezica dureroasa
Sindromul de vezica dureroasa nu are un tratament specific care sa vindece inflamatia vezicii urinare, insa exista solutii pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii pacientului.
Tratamentul naturist pentru cistita interstitiala ar putea include:
- Prebioticele sau probioticele
Contribuie la restabilirea echilibrului bacterian natural, impiedicand astfel dezvoltarea unor noi infectii, inclusiv in cazul recurentei infectiilor urinare. Conform specialistilor, lactobacilii vaginali impiedica dezvoltarea infectiilor si distrug bacteriile E.coli.
Economisești 37.50 lei
Economisești 5.25 lei
Economisești 5.24 lei
- Acizii grasi Omega 3
Au capacitatea de a reduce inflamatiile din corp, avand rol antiinflamator asupra sistemului urinar.
Economisești 10.56 lei
Economisești 10.56 lei
Economisești 8.76 lei
Economisești 9.24 lei
- Merisoarele
Sunt o sursa bogata de antioxidanti care contribuie la ameliorarea durerii si a disconfortului din timpul urinarii.
Economisești 49.50 lei
Economisești 6.93 lei
- Aloe Vera
Sucul de aloe vera este eficient in tratarea sindromului de vezica dureroasa, datorita proprietatii antiinflamatorii si a mucopolizaharidelor din planta de Aloe Vera.
Economisești 7.35 lei
Economisești 4.83 lei
Tratamentul pentru sindromul de vezica dureroasa poate include si modificari la nivelul stilului de viata, care poate fi evitata urmand urmatoarele sfaturi:
- Consuma zilnic minim 2 litri de lichide pentru a sustine activitatea rinichilor si pentru ca urina sa nu devina acida
- Renunta la fumat
- Mentine o buna igiena a zonei intime
- Evita anumite alimente sau bauturi acide, care pot irita mucoasa vezicii urinare.
Alimente si bauturi de evitat in sindromul de vezica dureroasa
Lista alimentelor interzise in sindromul de vezica dureroasa poate varia de la o persoana la alta. O persoana care ce confrunta cu aceasta afectiune ar trebuie sa evite alimentele si bauturile iritante, care pot agrava simptomele, precum:
- Cafeaua, alcoolul si bauturile carbogazoase
- Rosiile
- Citricele
- Ciocolata
- Alcoolul
- Mancarurile picante
- Indulcitorii artificiali.
Regimul alimentar in sindromul de vezica dureroasa joaca un rol important. Dieta poate dura intre 12 si 18 luni, iar ulterior, se pot reintroduce treptat in alimentatie pentru a putea urmari evolutia bolii si a elimina imediat alimentul daunator.
Remedii naturiste pentru intarirea imunitatii si prevenirea infectiilor urinare
Economisești 11.64 lei
Economisești 6.44 lei
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/interstitial-cystitis/symptoms-causes/syc-20354357
- https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/interstitial-cystitis
- https://www.nhs.uk/conditions/interstitial-cystitis/
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/interstitial-cystitis-painful-bladder-syndrome