Vitaminele sunt substante nutritive complexe vitale pentru buna functionare a organismului uman si care, tinand cont de unele exceptii, nu pot fi produse in mod natural de catre acesta.
Majoritatea se gasesc in alimentele de provenienta naturala, fiind absorbite de catre organism atunci cand sunt administrate pe cale orala.
Vitaminele pot fi solubile in grasimi, adica sunt stocate in ficat si tesut subcutanat precum vitaminele A, D, E, K si solubile in apa cum ar fi vitaminele C, B1, B2, PP si B12.
Deficitul de vitamine poate provoca o serie de simptome asupra organismului, incepand cu alterarea starii generale de sanatate, caderea parului, pierderea elasticitatii pielii si pana la depresie sau fracturi osoase.
Hipovitaminoza vitaminei A, adica lipsa vitaminei A din organism, este principala cauza care duce la pierderea acuitatii vizuale, mai ales la intuneric, infectii, anemii severe sau incetinirea cresterii, in cazul copiilor.
Afla in cele ce urmeaza totul despre carenta vitaminei A din organism, care sunt cauzele, efectele secundare, dar si metode prin care poti preveni hipovitaminoza vitaminei A.
Rolul vitaminei A in organism
Vitamina A este o vitamina solubila in grasimi alcatuita din retinol, beta-caroten si alti compusi activi avand rol-cheie pentru pastrarea sanatatii ochilor, mentinerea acuitatii vizuale, precum si prevenirea inflamatiei acestora sau cataractei.
Beneficiile vitaminei A nu se opresc aici! Specialistii recomanda administrarea acesteia prin intermediul alimentatiei si a suplimentelor alimentare, datorita actiunilor sale multiple asupra organismului precum:
- Are efect puternic antioxidant care protejeaza celulele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi
- Regleaza nivelul de colesterol din sange
- Ajuta la stocarea si depozitarea grasimilor
- Contribuie la asimilarea calciului
- Mentine pielea luminoasa si previne aparitia ridurilor si a liniilor fine
- Protejeaza mucoasa bucala si digestiva
- Intareste sistemul imunitar si ajuta la formarea anticorpilor
- Contribuie la distingerea corecta a culorilor din spectru vizual.
In functie de varsta si sex, doza zilnica recomandata de vitamina A se calculeaza astfel:
- Doza zilnica recomandata de vitamina A pentru copii este de 350 micrograme la sugari, 400 micrograme la copii cu varste cuprinse intre 1-3 ani, 450 micrograme la copii cu varste intre 4-6 ani, 500 micrograme pentru grupa de varsta de 7-9 ani si 550 micrograme pentru grupa 10-12 ani
- Doza zilnica recomandata de vitamina A pentru persoanele de sex feminin cu varsta intre 13-19 ani este de 600 micrograme
- Doza zilnica recomandata de vitamina A pentru persoanele de sex masculine cu varsta intre 13-15 ani este de 700 micrograme
- Doza zilnica recomandata de vitamina A pentru femeile adulte este de 600 micrograme
- Doza zilnica recomandata de vitamina A pentru barbatii adulti este de 800 micrograme
- Doza zilnica recomandata de vitamina A pentru adultii varstnici de peste 75 de ani este de 600 micrograme la femei si 700 micrograme la barbati.
Economisești 4.40 lei
Economisești 2.30 lei
Economisești 1.89 lei
Cauzele hipovitaminozei vitaminei A
Corpul uman nu produce in mod natural vitamina A, de aceea este importanta administrarea acestiea prin intermediul alimentatie sau a suplimentelor alimentare.
Deficitul vitaminei A este cauzat de o dieta saraca in alimente care contin vitamina A, precum si anumite tulburari hepatice sau de absorbtie.
Lipsa vitaminei A din alimentatie este o consecinta a unui stil de viata alimentar deficitar care se regaseste in tarile aflate in curs de dezvoltare, deoarece oamenii aflati in mediile respective au acces limitat la alimentele care contin vitamina A precum produse lactate, ficat de animale sau peste sau legume de culoare galbena si verde inchis.
De asemenea, exista anumite conditii medicale care ingreuneaza absorbtia grasimilor in intestin, si implicit a vitaminei A ca in cazul anumitor boli ale pancreasului, alcoolism, ciroza, boala celiaca sau diaree cronica.
O alta conditie medicala care impiedica stocarea vitaminei A in organism este boala hepatica, deoarece mare parte a vitaminei A este stocata in ficat.
Simptomele lipsei de vitamina A
Printre cele mai frecvente simptome ale lipsei de vitamina A in organism se afla:
- Scaderea acuitatii vizuale, mai ales pe timpul noptii, cauzand tulburare de retina
- Cauzarea sindromului de ochi uscati, numit si Xeroftalmie
- Tulburari digestive care duc la diminuarea secretiei sucurilor gastrice si aparitia infectiilor intestinale
- Pierderea elasticitatii pielii
- Infectii la nivelul sistemului respirator
- Boli ale aparatului reproductiv
- Tulburari de crestere si dezvoltare in randul copiilor
- In cazul femeilor insarcinate, lipsa vitaminei A din organism poate provoca avort spontan.
Metode pentru prevenirea deficientei de vitamina A
Cea mai eficienta metoda pentru prevenirea deficientei de vitamina A este o alimentatie echilibrata si diversificata, bogata in alimente care contin aceasta vitamina, precum si administrarea suplimentelor alimentare pe baza de beta-caroteni sau vitamina A.
Sursele alimentare naturale de vitamina A sunt:
- Surse de origina vegetala precum fructe si legume de culoare verde, galbene sau portocalii, cum ar fi morcovii, spanac, dovleac, pepene galben, portocale, cartofi dulci, varza, papaya, ardei
- Surse de origine animala precum ulei din ficat de cod, ficat de curcan, ficat de vaca, porc pui sau peste, unt, branza cheddar, oua.
Suplimentele alimentare pe baza de vitamina A se administreaza oral, si pot fi regasite sub forma lichida sau de capsule.
Formula lichida asigura o administrare usoara, recomandata pentru persoanele cu dificultati de inghitire, iar cele sub forma de gelule asigura o absorbtie sporita datorita formulei de tip softgel.
Efecte secundare ale excesului de vitamina A
Intoxicatia cu vitamina A poate avea efecte negative asupra starii generale de sanatate a organismului, provocand simptome care dispar treptat dupa oprirea administrarii surselor alimentare sau de suplimente cu aceasta vitamina.
Reactiile adverse ale excesului de vitamina A in organism poate cauza:
- Caderea parului
- Uscarea pielii si eruptii cutanate
- Dureri de cap
- Stari de iritabilitate sau de lesin
- Dureri la nivelul oaselor si articulatiilor
- Pierdere in greutate.
Pentru a evita intoxicatia cu vitamina A in organism, se recomanda efectuarea analizelor de sange si efectuarea consultului medical. Astfel, medicul specialist iti poate pune un diagnostic specific in ceea ce priveste deficitul si, in functie de acesta, va prescrie doza zilnica recomandata.
Economisești 4.40 lei
Economisești 2.30 lei
Economisești 1.89 lei
- https://www.msdmanuals.com/pt-pt/profissional/dist%C3%BArbios-nutricionais/defici%C3%AAncia-depend%C3%AAncia-e-toxicidade-dasvitaminas/defici%C3%AAncia-de-vitamina-a#v44324894_pt
- https://www.msdmanuals.com/pt-pt/casa/dist%C3%BArbios-nutricionais/vitaminas/excesso-de-vitamina-a
- https://www.msdmanuals.com/pt-pt/casa/dist%C3%BArbios-nutricionais/vitaminas/defici%C3%AAncia-de-vitamina-a