Ghimbirul: Aliment-medicament din farmacia naturii. Afla totul despre beneficiile acestuia, proprietatile si cum poate fi consumat

Ghimbir

Natura nu este doar un loc frumos in care ne plimbam la sfarsit de saptamana, ci este o adevarata oaza de sanatate care ne ofera numeroase alimente si plante cu beneficii extraordinare pentru organism. De la plante bogate in substante medicinale si pana la fructe si legume pline de nutrienti esentiali, natura poate deveni aliatul nostru atunci cand vine vorba de mentinerea sanatatii.

Un exemplu de aliment-medicament din farmacia naturii este ghimbirul, cu proprietati si beneficii deosebite asupra sanatatii organismului, confirmate si de studiile de specialitate. De la intarirea imunitatii, arderea grasimilor si pana la energizarea organismului, ghimbirul este un ajutor de nadejde pentru o serie de afectiuni frecvent intalnite.

Asadar, afla in continuare tot ce trebuie sa stii despre ghimbir, care sunt beneficiile acestuia, cum poate fi consumat, precum si modalitati prin care poti introduce ghimbirul in alimentatia ta zilnica.

Ce este ghimbirul

Zingiber officinale, cunoscut sub denumirea de ghimbir, este o planta originara din padurile tropicale de Asia de Sud, folosita de secole atat in alimentatie, pentru a condimenta si aromatiza mancarea, cat in pentru tratamente traditionale. Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae si este inrudit cu turmericul si cardamomul, de asemenea pretuite pentru calitatile lor.

Substantele active din compozitia sa ajuta in combaterea a numeroase probleme de sanatate. Mare parte din acestea se regasesc in rizomul plantei, adica in partea care creste sub pamant. Din ce in ce mai multe persoane il includ in alimentatia zilnica sub forma de ceaiuri, consumat crud ca atare sau isi procura substantele nutritive ale ghimbirului din suplimentele alimentare, avand in vedere beneficiile pe care le are pentru sanatate.

Continutul bogat de terpene, oleorezine si uleiuri volatile ale ghimbirului ii confera proprietati benefice in diferite afectiuni, precum indigestie, balonare, constipatie, greata, raceala, iar lista nu se opreste aici. Gustul iute si aroma sa inconfundabila il fac un aliment excelent pentru a fi folosit in bucatarie, la prepararea retetelor usor condimentate.

Recomandari premium pentru sanatate cu ghimbir

Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 46.00 lei. TVA inclus

Economisești 46.00 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 55.00 lei.Prețul curent este: 27.50 lei. TVA inclus

Economisești 27.50 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 82.45 lei. TVA inclus

Economisești 14.55 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 106.25 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

10 beneficii ale ghimbirului

Ghimbirul este un aliment cu beneficii deosebite asupra organismului, confirmate de studiile de specialitate. Indiferent sub ce forma este consumat, iata care sunt, conform expertilor, cele 10 beneficii ale ghimbirului:

  • Amelioreaza tulburarile digestive

Ghimbirul este bogat in gingerol, o substanta bioactiva cu proprietati emdicinale importante care sprijina digestia, reduce starile de greata, favorizeaza eliminarea gazelor si are efect calmant asupra durerilor abdominale.

  • Are proprietati antimicrobiene

Ghimbirul contine compusi care lupta cu virusii si bacteriile, in special cu E.coli si shigella, precum si cu bacteriile din cavitatea bucala care produc gingivita si paradontoza.

  • Contribuie la scaderea in greutate

Conform studiilor de specialitate, consumul regulat de ghimbir este eficient in scaderea in greutate datorita proprietatilor sale antiinflamatorii.

  • Contribuie la ameliorarea simptomelor cauzate de osteoartrita si artrita reumatoida

In industria farmaceutica, extractul de ghimbir este folosit pentru unguiente, crème si plasturi cu aplicare locala pentru a ameliora disconfortul cauzat de osteoartrita si artrita reumatoida. De asemenea, poate fi folosit si pentru relaxarea musculaturii dupa efectuarea exercitiilor fizice intense.

  • Ajuta la reglarea glicemiei

Conform unui studiu realizat in 2015, consumul regulat de ghimbir a redus valoarea glicemiei a bolnavilor de diabet care au participat la acel studiu. Totodata, ghimbirul este eficient pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

  • Ajuta la mentinerea colesterolului in limite normale

Hrana are o influenta mare asupra nivelului de colesterol din corp. Introdus in alimentatia zilnica, ghimbirul scade concentratia de colesterol rau de tip LDL din sange.

  • Amelioreaza durerile menstruale

Durerile menstruale pot fi suparatoare si intense pentru unele femei, cunoscute sub denumirea medicala de dismenoree. Intensitatea durerilor variaza in intensitate si pot persista pentru cateva zile. Datorita efectului sau antiinflamator, ghimbirul poate ameliora durerile menstruale, in timp ce calmeaza spasmele intestinale.

  • Reduce riscul de aparitie a cancerului

Antioxidantii si gingerolul din ghimbir au efect de reducere a riscului de aparitie a cancerului colorectal, pancreatic sau hepatic.

  • Contribuie la prevenirea si vindecarea infectiilor virale

Ghimbirul este recomandat pentru tratamentul racelii, gripei si a altor infectii virale, deoarece ajuta la eliminarea virusilor din tractul respirator.

  • Imbunatateste functionarea creierului si protejeaza impotriva bolii Alzheimer

Stresul oxidativ si inflamatia pot contribui semnificativ la degradarea cerebrala si la grabirea procesului de imbatranire. Antioxidantii puternici din ghimbir sunt eficienti pentru combaterea stresului oxidativ, asociat cu deteriorarea sistemului nervos, previne inflamatiile creierului si ajuta la functionarea memoriei.

Proprietatile ghimbirului

Ghimbir proprietati

Beneficiile ghimbirului sunt date de continutul de nutrienti si substante bioactive pe care ghimbirul le are in compozitia sa. De-a lungul timpului, planta de ghimbir a fost studiata de catre comunitatea stiintifica pentru a-i descoperi proprietatile si actiunile asupra organismului, atunci cand este consumat cu regularitate.

Astfel, ghimbirul este o sursa bogata de vitaminele B3 si B6, fier, potasiu, vitamina C, magneziu, fosfor, zinc, folat, riboflavina si niacina. Totodata, ghimbirul contrine maim ult de 400 de compusi chimici cu efecte antioxidante si antiinflamatorii puternice, cei mai multi dintre acestia fiind gingerolii.

Cum poate fi consumat ghimbirul

Ghimbir consum

Ghimbirul poate fi consumat sub diferite modalitati. Incepand cu aromatizarea mancarurilor din bucatarie si pana la infuzie, ghimbirul poate fi utilizat astfel:

  • Ghimbirul se poate consuma ca atare, crud, indulcit cu miere
  • Sub forma de infuzie de ghimbir, la care se poate adauga lamaie pentru a-I potenta continutul de compusi activi
  • Sub forma de pudra care se poate adauga in macancaruri sau smoothieuri
  • Sub forma de ulei de ghimbir, datorita concentratiei ridicate de gingerol
  • Ghimbir uscat, care poate fi folosit la gatit
  • Sub forma de suplimente alimentare care contin ghimbir.

Suplimente naturale cu ghimbir si alti nutrienti benefici pentru organism

Prețul inițial a fost: 63.00 lei.Prețul curent este: 53.55 lei. TVA inclus

Economisești 9.45 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 82.45 lei. TVA inclus

Economisești 14.55 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 95.00 lei.Prețul curent este: 80.75 lei. TVA inclus

Economisești 14.25 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 106.25 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990#benefits
  • https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger
  • https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-ginger

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *