Sistemul digestiv este alcatuit dintr-un set de organe cu rol esential pentru digestia alimentelor si absorbtia nutrientilor, precum si eliminarea resturilor alimentare nedigerate.
Atunci cand una sau mai multe componente ale sistemului digestiv sufera de anumite afectiuni, intreaga digestia poate fi ingreunata si astfel apar complicatii asupra intregului organism.
Colita ulcerativa este o afectiune inflamatorie care apare la nivelul colonului, cunoscut sub numele de intestin gros. Poate afecta persoane de toate varstele, insa se manifesta mai frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani.
Netratata la timp, colita ulcerativa poate declansa alte afectiuni precum artrita, inflamatii oculare sau boli de ficat.
In cele ce urmeaza vom prezenta principalele caracteristici ale bolii, care sunt cauzele, simptomele, metodele de tratament, dar si dieta recomandata pentru sanatatea sistemului digestiv si inclusiv a colonului.
Ce este colita ulcerativa?
Pentru a intelege cum apare colita ulcerativa, este important sa avem in vedere cateva informatii despre colon. Intestinul gros, sau colonul, este un organ-cheie al sistemului digestiv, cu rol de eliminare a materiilor fecale din organism. Acesta se ocupa de ultima faza a procesului de digestie.
Colita ulcerativa este o boala inflamatorie intestinala, de natura autoimuna, care provoaca inflamatie la nivelul colonului. Inflamatia colonului produce leziuni, numite ulceratii, care afecteaza mucoasa si, in timp, poate duce la sangerare si la aparitia puroiului in colon.
Colita ulcerativa face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale, care afecteaza tractul gastro-intestinal, avand simptome si manifestari similare cu boala Crohn. Colita poate afecta persoane de toate varstele. Conform studiilor, barbatii cu varsta de peste 50 de ani sunt mai afectati decat femeile de aceeasi varsta.
In functie de cauzele aparitiei, colita ulcerativa poate fi de mai multe tipuri:
- Colita infectioasa: cauzata de bacterii, paraziti sau diversi virusi
- Colita ischemica: cauzata de o infalamtie a colonului din cauza vascularizatiei deficitare
- Colita de fermentatie: cauzata de flora microbiana
- Colita de natura autoimuna: apare atunci cand sistemul imunitar isi ataca propriile celule sanatoase din cauze eronate
- Colita de putrefactive: apare din cauza consumului excesiv de proteine, in special cele de origine animala.
Cauzele colitei ulcerative
Pana in prezent, cauza exacta care duce la declansarea colitei ulcerative nu este inca clara, insa exista o serie de factori declansatori care pot favoriza aparitia bolii precum:
- Factori genetici: persoanele care au in familie cel putin un membru diagnosticat cu colita ulcerativa este mai predispus in a dezvolta boala
- Factori de mediu care includ obiceiurile alimentare, anumite bacterii, aerul poluat sau fumatul
- Factori imunitari in care organismul isi ataca propriile celule sanatoasa ca raspuns la o infectie virala sau bacteriana care provoaca inflamatia colonului.
Remedii naturale pentru sanatatea digestiva
Economisești 3.75 lei
Economisești 4.67 lei
Economisești 42.17 lei
Economisești 4.77 lei
Colita ulcerativa – simptome
In functie de stadiul bolii, colita ulcerativa se poate manifesta diferit de la un pacient la altul, cu perioade de pauza sau episoade lungi de remisie.
Printre cele mai frecvente simptome manifestate la nivel gastrointestinal se afla:
- Balonare
- Crampe abdominale
- Diaree sau scaune moi
- Durere si sangerari la nivelul rectului
- Urgenta de defecare
- Malnutritie.
O persoana afectata de colita ulcerativa poate resimti si ale simptome din afara sferei gastrointestinale, din cauza caracterului inflamator al bolii care provoaca complicatii asupra intregului organism.
Pacientii pot avea stari accentuate de oboseala, pierdere in greutate, probleme de vedere, boli hepatice, iritatii cutanate, dureri articulare sau rani in cavitatea bucala.
Metode de tratament in cazul colitei ulcerative
Avand in vedere caracterul cronic si autoimun al bolii, pentru colita ulcerativa nu exista o forma de tratament specific prin care sa poata fi vindecata, insa exista anumite remedii si tratamente pentru ameliorarea simptomelor si prevenirea evolutiei bolii.
Ca in cazul oricarei afectiuni, diagnosticarea colitei ulcerative este necesara cat mai rapid posibil pentru prevenirea complicatiilor. In vederea efectuarii diagnosticului colitei ulcerative, sunt necesare cateva teste care pot include analizarea materiilor fecale pentru determinarea sangelui in scaun sau bacterii care pot produce inflamatii, endoscopia, conolscopia, biopsie sau teste de sange.
Scopul tratamentelor este de a reduce inflamatia si de a ameliora simptomele specifice, si pot include administrarea de medicamente antiinflamatoare, corticosteroizi, antibiotice sau imunomodulatoare.
Administrarea oricarui medicament se realizeaza in urma consultului medical si a prescriptiei recomandate de catre medicul specialist.
Tratamente naturiste pentru colita ulcerativa
Urmarea unui stil de viata sanatos alcatuit dintr-un regim alimentar echilibrat si un aport de suplimente alimentare specifice, precum si administrarea vitaminelor si mineralelor cu proprietati terapeutice asupra colonului afectat de colita ulcerativa, sunt esentiale pentru a preveni evolutia bolii si a ameliora simptomele specifice.
Unele suplimente alimentare precum acidul folic (vitamina B9), calciul, fierul sau cele care contin probiotice, ajuta la mentinerea florei bacteriene sanatoase si reduc inflamatiile cauzate de colita ulcerativa asupra colonului.
Iata beneficiile fiecarui nutrient in parte asupra sistemului digestiv si implicit a colonului:
- Acidul folic (vitamina B9)
Vitamina B9, cunoscuta si cu numele de acid folic, are actiuni benefice asupra sistemului digestiv, ajuta la metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si acizilor grasi in timp ce previne constipatia si balonarea cauzate de colita ulcerativa.
Vitamina B9 nu este produsa in mod natural de catre organism, de aceea este esentiala administrarea acesteia din surse externe, prin alimentatie sau suplimente alimentare.
- Calciul
Calciul este recunoscut pentru actiunea sa benefica asupra sanatatii oaselor si a dintilor, insa joaca un rol important si asupra functiilor organismului care implica tratarea si prevenirea infectiilor.
De asemenea, este responsabil de activarea unor enzime pentru sustinerea digestiei, ajuta la intarirea sistemului imunitar si reduce riscul mai multor tipuri de cancere, printre care se numara cancerul de colon, cel rectal si de prostata.
- Fierul
Fierul este un mineral cu numeroase functii vitale asupra organismului, fiind o componenta esentiala a hemoglobinei din sange. Are actiune antioxidanta, ajuta la combaterea anemiei, a oboselii si mentine sanatatea sistemului gastrointestinal.
- Probiotice
Probiotice sunt microorganisme vii care echilibreaza si stimuleaza sanatatea florei microbiene din intestin si colon, favorizeaza tranzitul intestinal si imbunatatesc activitatea sistemului digestiv.
Economisești 7.50 lei
Economisești 33.50 lei
Economisești 8.30 lei
Economisești 3.75 lei
Dieta recomandata in colita ulcerativa
Pentru pacientii cu colita ulcerativa, adoptarea unui regim alimentar cu proprietati benefice asupra sanatatii colonului este primul pas pentru vindecarea sau ameliorarea simptomelor.
Printre cele mai eficiente obiceiuri alimentare se afla:
- Dieta bogata in calorii pentru prevenirea malnutritiei. Se recomanda consumul alimentelor care contin calorii benefice precum nuci, seminte, avocado, carne slaba de peste sau pui.
- Dieta fara lactoza
- Alimente cu un continut scazut de grasimi deoarece, in cazul colitei ulcerative, boala poate afecta absorbtia grasimilor din alimentele grase, declansand simptomele specifice
- Dieta cu un continut scazut de fibre si de sare
- Dieta fara gluten.
Cateva dintre alimentele premise in colita ulcerativa sunt:
- Fructe cu un continut scazut de fibre precum banane, pepene, nectarine, piersici
- Legume cu un continut scazut de fibre precum legumele fierte
- Alimente cu un continut ridicat de probiotice care se regasesc in kefir, muraturi, iaurt
- Alimente bogate in acizi grasi Omega 3 precum carnea de peste, fructe de mare, seminte de in
- Alimente cu un continut scazut de proteine precum oua, tofu sau carne de pui.
Alimente de evitat in colita ulcerativa:
- Consumul de cofeina, alcool sau bauturi carbogazoase
- Alimentele procesate, prajite, cu un continut ridicat de grasimi
- Alimente picate si condimentatre
- Cereale integrale.
Economisești 6.70 lei
Economisești 24.50 lei
Economisești 33.50 lei
Economisești 3.85 lei
- https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ulcerative-colitis
- https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ulcerative-colitis
- https://www.healthline.com/health/ulcerative-colitis
- https://www.crohnscolitisfoundation.org/diet-and-nutrition/what-should-i-eat
- https://www.nhs.uk/conditions/ulcerative-colitis/living-with/