Arterele sunt vase de sange care transporta sangele oxigenat de la inima catre organe si restul corpului, facand parte din sistemul circulator. Acestea sunt impartite in artere pulmonare, sistemice si aorta, cu rolul bine definite si functii specifice.
Atunci cand, din diferite cauze, apar anumite afectiuni sau disfunctii la nivelul arterelor, circulatia sangelui poate fi ingreunata, avand consecinte asupra starii generale de sanatate a organismului.
Arterita Takayasu este o boala inflamatorie rara, care afecteaza aorta si ramurile acesteia, si se manifesta in special in randul populatiei asiatice. Netratata la timp, poate produce complicatii severe precum accident vascular cerebral, infarct miocardic sau insuficienta cardiaca.
Afla mai multe despre arterita Takayasu in urmatorul articol, care sunt cauzele, simptomele, dar si metodele de tratament pentru mentinerea sanatatii arteriale.
Ce este Arterita Takayasu si care sunt cauzele?
Arterita Takayasu este o afectiune inflamatorie cronica care se manifesta la nivelul vaselor mari de sange, in special la artere si ramurile sale principale. Conform studiilor de specialitate, arterita Takayasu face parte din categoria bolilor autoimune, in care sistemul imunitar al pacientului isi ataca propriile celule sanatoase in mod eronat.
Pana in prezent, nu a fost descoperita o cauza exacta a aparitiei bolii, insa, fiind o afectiune autoimuna, se presupune ca aceasta conditie este principala cauza.
De asemenea, exista anumiti factori de risc care sunt in stransa legatura cu mecanismele autoimune si inflamatorii care pot include:
- Predispozitie genetica
- Anumite infectii bacteriene precum tuberculoza sau bruceloza
- Inflamatie sistemica
- Factori hormonali, in special in randul femeilor, din cauza dezechilibrelor de estrogen care poate aparea in organism
- Expunerea la metale grele, silicat sau alte substante chimice
- Sarcina
- Stres.
Desi este o afectiune rara, care afecteaza in special populatia asiatica, cazurile au fost raportate pe tot globul, iar majoritatea persoanelor afectate sunt femeile tinere, cu varsta intre 20 si 40 de ani.
In raportul femei:barbati, arterita Takayasu este de 8 la 1, varsta de debut fiind intre 15 si 30 de ani, in randul barbatilor.
Inflamatia cronica produsa de arterita Takayasu duce la ingrosarea arterelor, umflarea, ruperea sau ingustarea acestora, fapt care poate produce complicatii severe si poate pune viata in pericol.
Economisești 27.50 lei
Economisești 4.40 lei
Simptomele arteritei Takayasu
De-a lungul evolutiei sale, arterita Takayasu ingusteaza peretele vascular, favorizand aparitia complicatiilor precum tromboza sau anevrism. Simptomele specifice se resimt treptat, urmand o faza cronica, la nivelul ramurilor aortice si cele toracice.
Pacientii cu artrita Takayasu pot resimti:
- Stare de rau general
- Transpiratii, in special pe parcursul noptii
- Febra
- Scadere in greutate
- Astenie
- Anemie
- Dureri articulare la nivelul genunchilor si mainilor
- Dureri la efort fizic
- Absenta pulsului la nivelul extremitatilor
- Tulburari de vedere
- Eruptii cutanate.
Daca nu este tratata la timp, arterita Takayasu poate produce angina, infarct miocardic sau insuficienta cardiaca. In cazul blocarii arterelor, pulsul este redus, iar tensiunea arteriala scade, fapt care necesita interventie medicala in cel mai scurt timp.
Metode de tratament pentru artrita Takayasu
Pentru prescrierea unui tratament de catre medicul specialist, este necesara realizarea arteriografiei aortice sau angiogrfiei prin rezonanta magnetica pentru evaluarea arterelor si a ramurilor acesteia.
Ulterior, in functie de stadiul bolii si a simptomelor, se poate recomanda un tratament pe baza de corticoizi care reduc actiunea inflamatorie si incetinesc progresia bolii, imunosupresoare, angioplastie pentru revascularizare sau bypass chirurgical.
Artrita Takayasu este o boala cronica si poate necesita tratament pe termen lung. Unii pacienti nu prezinta simptome sau resimt doar simptome usoare, in timp ce altii poat necesita interventii chirurgicale sau tratament prelungit.
Deoarece este o boala inflamatorie care poate provoca probleme cardiace, hipertensiune arteriala sau accident vascular cerebral, pacientii cu artrita Takayasu trebuie sa discute cu medicul lor despre modalitatile prin care pot fi reduse riscurile si complicatiile bolii.
Recomandari pentru sanatatea cardiovasculara
Economisești 3.95 lei
Economisești 3.24 lei
Economisești 5.70 lei
Economisești 53.68 lei
5 remedii naturale pentru curatarea vaselor de sange si artere infundate
O alimentatie sanatoasa si diversificata, miscarea fizica regulata si practicarea tehnicilor de relaxare pot reduce riscul de aparitie a bolilor cardiace inflamatorii, in timp ce vasele de sange sunt protejate si fluxul normal al acestora imbunatatit.
Iti prezentam 5 remedii naturale bogate in substante antiinflamatorii si antioxidanti care stimuleaza circulatia sangelui si mentin sanatatea arterelor:
- Usturoiul
Principala substanta activa din usturoi, alicina, are actiune antiinflamatoare si antioxidanta asupra arterelor, in timp ce ajuta la stimularea circulatiei sangelui, imbunatateste functiile inimii si grabeste procesul de eliminare a toxinelor.
De asemenea, ajuta la scaderea in greutate si reduce nivelul de colesterol din sange, care predispune la ingreunarea circulatiei sangelui si la inflamarea vaselor sangvine.
- Turmericul
Turemricul contine o varietate de compusi bioactivi cu proprietati medicinale importante. Asupra organismului, are un efect puternic antiinflamator si detoxifiant care scade riscul aparitiei bolilor inflamatorii de natura cardiovasculara, sustine arderea grasimilor si intareste sistemul imunitar.
- Rodia
Rodia este un fruct bogat in antioxidanti care imbunatatesc circulatia sangvina si echilibreaza presiunea sangelui, in timp ce previne depunerea placilor pe artere si reduce nivelul de colesterol de tip LDL din sange.
- Ghimbir
Ghimbirul are efecte analgezice, antiinflamatorii si antioxidante care contribuie la imbunatatirea circulatiei sangvine, regleaza nivelul colesterolului din sange si previne aparitia bolilor cardiovasculare inflamatorii.
- Uleiul de Susan
Principalii compusi activi din Susan sunt sesamina si sesamolina, cunoscuti si sub numele de lignani, care ajuta la normalizeaza tensiunii arteriale marite, reduc nivelul de colesterol din sange si pot ameliora efectele nocive produse de radicalii liberi asupra organelor.
In plus, uleiul de Susan este bogat in vitamine, minerale, mangan, calciu, magneziu, vitamina B1 si fier care sustin sanatatea generala a organismului si ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Economisești 3.01 lei
Economisești 3.25 lei
Economisești 4.77 lei
Economisești 40.24 lei