🌸Ofertă Limitată: Astăzi, ai 10% EXTRA REDUCERE la 👨‍👩‍👧‍👦 Pachete Speciale - Folosește codul 10PROMO 🌸

Apendicita: Cum recunoastem simptomele?

Apendicita

Apendicita este una dintre cele mai frecvente dureri abdominale care necesita interventie chirurgicala. Conform studiilor, peste 5% dintre populatiile lumii o experimenteaza la un moment dat pe parcursul vietii si, netratata la timp, poate provoca complicatii grave asupra sanatatii.

Afla in urmatorul articol ce este apendicita, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si optiuni de tratament pentru prevenirea complicatiilor potentiale.

Ce este apendicita?

Apendicita este o urgenta medicala care se caracterizeaza prin inflamatia apendicelui cecal, pozitionat in prima portiune a intestinului gros, ce poate fi urmata de infectie in cazul in care apendicele nu este indepartat la timp prin interventie chirurgicala.

Rolul apendicelui este de a actiona ca o bariera imunologica in fata anumitor afectiuni maligne, iar inflamarea acestuia duce la aparitia anumitor simptome specifice. Este importanta monitorizarea simptomatologiei si indepartarea apendicelui in cazul in care durerile se agraveaza, deoarece apendicele se poate rupe iar bacteriile din interiorul acestuia sunt imprastiate in cavitatea abdominala, provocand infectie.

Apendicita poate fi acuta, cu debut brusc, sau cronica si se manifesta mai frecvent in cazul copiilor sau al tinerilor. Majoritatea cazurilor sunt inregistrate la perspane cu varsta intre 10 si 30 de ani. Afectiunea apare atunci cand apendicele este blocat de materiile fecale, un corp strain sau anumite tipuri de cancer.

In majoritatea cazurilor, apendicita incepe brusc, adica este o afectiune acuta, si se agraveaza intr-un timp scurt, necesitand interventie medicala imediata. Apendicita cronica este o afectiune rara si poate trece neobservata, deoarece simptomele nu sunt resimtite de catre pacienti.

Care sunt cauzele apendicitei?

Inflamatia apendicelui apare atunci cand comunicarea acestuia cu intestinal gros este blocata din cauza:

  • Obiceiurilor alimentare nesanatoase
  • Infectii
  • Paraziti intestinali

Pentru identificarea cauzei specifice a apendicitei, este necesara analiza histopatologica in urma extragerii. In cazul apendicitei cronice, inflamatia se instaleaza pe o perioada mai lunga de timp si devine dureroasa in stadiile avansate. Bacteriile se pot inmulti considerabil, apendicele devine inflamat, iar spre final poate aparea puroiul si alte complicatii, precum peritonita.

Factorii de risc care pot duce la aparitia apendicitei acute se afla in stransa legatura cu varsta, sexul, fiind mai comuna la barbati decat la femei si predispozitia genetica.

Remedii naturale pentru digestie sanatoasa

-52%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 119.00 lei.Prețul curent este: 57.00 lei. TVA inclus

Economisești 62.00 lei

-40%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 74.90 lei. TVA inclus

Economisești 50.10 lei

-39%
Prețul inițial a fost: 130.00 lei.Prețul curent este: 79.00 lei. TVA inclus

Economisești 51.00 lei

-26%
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 92.00 lei. TVA inclus

Economisești 33.00 lei

Semnele si simptomele apendicitei

Avand in vedere ca apendicita este o urgenta medicala, este importanta identificarea principalelor simptome pentru a efectua un consult de specialitate in cel mai scurt timp posibil. In cazul apendicitei acute, debutul este brusc si este insotit de urmatoarele simptome:

  • Durere in apropierea buricului sau in partea superioada abdominala
  • Pierderea poftei de mancare
  • Greata sau varsaturi
  • Umflarea abdomenului
  • Diaree
  • Flatulenta
  • Durere care se accentueaza atunci cand pacientul tuseste, stranuta sau inspira puternic
  • Incapacitate de eliminare a gazelor intestinale
  • Urinare insotita de durere.

In apendicita cronica, simptomele pot fi usoare si dispar la intervale de timp, insa, chiar si in absenta simptomatologiei, reprezinta un pericol pentru sanatate.

In functie de varsta pacientului si a altor afectiuni medicale, localizarea durerii poate varia si de cele mai multe ori poate fi confundata si cu alte afectiuni sau conditii. Semnele si simptomele apendicitei sunt asemanatoare ca in cazul gastroenteritei, a sindromului sever de intestin iritabil, constipatie, boala Crohn sau infectii ale vezicii urinare.

La persoanele de sex feminin, simptomele pot fi similare cu cele ale sarcinii extrauterine, durere menstruala sau boala inflamatorie pelviana. Indiferent de tipul afectiunii, durerea abdominala constanta necesita ingrijiri medicala de urgenta. Daca apendicele nu a fost tratat in timp util si s-a rupt, durerea se extinde inspre abdomen din cauza scurgerii materiilor fecale si a bacteriilor in cavitatea abdominala, fapt care provoaca infectii dureroase care pot deveni fatale.

Metode de tratament pentru apendicita

Tratament pentru apendicita

In majoritatea cazurilor de apendicita, interventia chirurgicala de extragere a apendicelui reprezinta singura modalitate de tratament. Asa cum am mentionat pe parcursul articolului, apendicita acuta este o urgenta medicala ce poate pune sanatatea in pericol daca operatia nu se realizeaza in cel mai scurt timp posibil.

Dupa interventia chirurgicala si spitalizare, se recomanda un regim alimentar indicat de catre medicul specialist pentru usurarea digestiei si recuperare. Alimentatia post-operatorie poate fi alcatuita din piureuri de legume, preparate lichide cu continut scazut de grasimi, consumate in cantitati mici. Cantitatea de mancare trebuie sa fie redusa, ingerata in portii de cate 5-6 ori pe zi.

Remedii naturale pentru prevenirea apendicitei si mentinerea unei digestii sanatoase

Remedii naturale pentru apendicita

Apendicita nu poate fi prevenita cu certitudine, insa exista anumiti pasi prin care poate fi redus riscul aparitiei ei. Este important sa adopti un regim alimentar echilibrat si diversificat, bogat in fibre, pentru mentinerea unui tranzit intestinal sanatos.

Printre alimentele bogate in fibre se afla legumele, fructele, in special cele cu coaja, mazarea, fasolea, lintea, cereale integrale sau orezul brun. De asemenea, hidratarea este importanta pentru prevenirea materiilor fecale in apendice, se recomanda minim 2 litri de lichide pe zi din apa plata, ceaiuri de plante, sucuri de fructe, supe sau ciorbe.

Pentru prevenirea constipatiei, evita consumul excesiv de alimente procesate si grase precum carne rosie, mezeluri, afumaturi, chipsuri, prajeli, produse de patiserie sau lactate cu un continut ridicat de grasimi. Reducerea consumului acestor tipuri de alimente poate contribui la prevenirea apendicitei, in timp ce ajuta la mentinerea sanatatii intestinale.

Un tranzit intestinal normal inseamna eliminarea a cel putin trei scaune pe saptamana si cel mult trei scaune pe zi. Alimentatia bogata in fibre este principalul factor care ajuta la reglarea tranzitului intestinal si la eliminarea materiilor fecale din intestinal gros, la care poate fi adaugat consumul fibrelor alimentare din:

  • Pudra de ovaz

Ovazul este o cereala cu un continut bogat de fibre, minerale si antioxidanti cu rol important in reglarea tranzitului intestinal, eliminarea kilogramelor in plus si prevenirea constipatiei.

  • Proteina din mazare

Mazarea este o leguminoasa bogata in fier, fibre si aminoacizi care contribuie la imbunatatirea digestiei si a tranzitului intestinal, fiind recomandata in curele pentru slabit. Proteina de mazare imbunatateste nivelul de energie al organismului si se digera usor de catre organism, fiind utila pentru o digestie sanatoasa si un tranzit intestinal normal.

  • Proteina din canepa

Proteina din canepa organica este o sursa importanta de proteine, fibre si acizi grasi Omega 3 care contine fibre solubile si insolubile ce regleaza nivelul de zahar din sange si tranzitul intestinal, avand actiune puternic antioxidanta.

Incearca suplimentele noastre premium pentru prevenirea constipatiei

-15%
VEGAN
NOU!
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 74.93 lei.Prețul curent este: 64.05 lei. TVA inclus

Economisești 10.88 lei

-15%
VEGAN
NOU!
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 110.22 lei.Prețul curent este: 93.41 lei. TVA inclus

Economisești 16.81 lei

-26%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 93.00 lei. TVA inclus

Economisești 32.00 lei

-15%
VEGAN
NOU!
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 66.65 lei.Prețul curent este: 56.49 lei. TVA inclus

Economisești 10.16 lei

  • https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/symptoms/
  • https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-appendicitis#1
  • https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/appendicitis/symptoms-causes
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/symptoms-causes/syc-20369543#:~:text=Appendicitis%20is%20an%20inflammation%20of,belly%20button%20and%20then%20moves

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *