Afla totul despre boala Crohn si cum iti poti mentine sanatatea digestiva

Boala crohn

Te confrunti cu probleme de digestie, crampe abdominale sau senzatie de oboseala? Bolile inflamatorii gastrointestinale, in faza cronica, provoaca disconfort si tulburari digestive, care se pot agrava in timp daca nu sunt diagnosticate si tratate la timp.

Boala Crohn este una dintre afectiunile inflamatorii intestinale care, in faza cronica, influenteaza semnificativ calitatea vietii din cauza inflamatiei si a simptomelor specifice ingreunand astfel desfasurarea normala a activitatilor zilnice.

Afla in cele ce urmeaza ce este boala Crohn, care sunt cauzele, cum se manifesta, metode de tratament, dar si ce regim alimentar este indicat pentru mentinerea sanatatii digestive.

Ce este boala Crohn?

Boala Crohn este o boala inflamatorie cronica localizata la nivelul peretelui tubului digestiv, in portiunea dintre intestinal subtire si colon. De regula, se manifesta la persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani, in egala masura la ambele sexe.

Inflamatia provocata de boala Crohn poate genera simptome care variaza de la pacient la pacient si se pot schimba in intensitate, in functie de stadiul leziunilor inflamatorii aparute on zona afectata.

In unele cazuri mai avansate, boala Crohn poate cauza manifestari din afara sferei gastrointestinale precum dureri articulare, eruptii cutanate sau tulburari vizuale, precum si scadere in greutate sau malnutritie.

Prin comparatie cu colita ulcerativa, care prezinta simptome similar si afecteaza doar colonul, boala Crohn poate afecta orice parte a tubului digestiv, incepand de la cavitatea bucala si pana la anus.

Boala Crohn – Cauze

Cauze boala crohn

Studiile efectuate de specialisti pana in prezent au identificat mai multe cauze care pot duce la aparitia bolii Crohn, fiind de natura autoimuna, factori ereditari sau infectiosi, neavand o cauza specifica.

Printre factorii de risc cunoscuti care contribuie la declansarea inflamatiei se numara:

  • Predispozitia genetica: unele defecte ale genelor care care controleaza sistemul imunitar se pot transmite pe cale genetica
  • Factori infectiosi cauzat de raspunsul imun la unii microbi sau bacterii
  • Fumatul
  • Alimentatia nesanatoasa bogata in grasimi saturate
  • Administrarea anumitor medicamente precum anticonceptionale sau antiinflamatoare non-steroidiene
  • Stresul poate agrava evolutia bolii.

Este important de mentionat faptul ca boala Crohn de natura infectioasa nu este contagioasa si nu se transmite de la om la om prin contact fizic, sange sau fecale.

Aceasta are un caracter cronic care se instaleaza treptat, pe parcursul unei perioade de timp indelungate, in urma reactiei autoimune cand sistemul imunitar isi ataca propriile celule sanatoase din corp in mod eronat.

Recomandari premium pentru o digestie sanatoasa

Prețul inițial a fost: 105.00 lei.Prețul curent este: 89.25 lei. TVA inclus

Economisești 15.75 lei

Prețul inițial a fost: 75.00 lei.Prețul curent este: 63.75 lei. TVA inclus

Economisești 11.25 lei

Prețul inițial a fost: 69.00 lei.Prețul curent este: 58.65 lei. TVA inclus

Economisești 10.35 lei

VEGAN
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 87.76 lei.Prețul curent este: 74.60 lei. TVA inclus

Economisești 13.16 lei

Boala Crohn – Simptome

In functie de stadiul bolii, simptomele pot avea intensitate variata, de la usoare la severe si, in unele cazuri, se pot agrava in timp. Pe masura ce boala Crohn afecteaza sistemul digestiv, pot aparea urmatoarele semne si simptome:

  • Dureri si crampe abdominale
  • Dureri de colon
  • Diaree
  • Febra
  • Senzatie de oboseala si astenie
  • Scadere in greutate
  • Sangerari rectale
  • Alterarea starii generale de sanatate
  • Sange in scaun
  • Senzatie ca intestinul nu s-a golit dupa eliminarea fecalelor.
Tratament boala crohn

Daca nu este diagnosticata si tratata la timp, boala Crohn poate provoca manifestari mai severe cauzate de inflamatia accentuata a peretelui intestinal, care se poate extinde pana la nivelul cavitatii bucale sau mucoasa anala.

In timp, poate sa apara durere si secretie purulenta in apropierea anusului, inflamatii articulare, inflamatii oculare, boli de ficat, eruptii cutanate, anemie prin deficit de fier sau pubertate intarziata, in cazul copiilor.

Metode de tratament pentru boala Crohn

Boala Crohn este o afectiune inflamatorie gastrointestinala care nu poate fi vindecata, insa exista cateva optiuni terapeutice care pot ameliora simptomele si remisia bolii pe termen lung.

In functie de severitatea bolii, medicul poate recomanda medicamente antiinflamatoare si imunomodulatore pentru reducerea inflamatiei, antibiotice sau terapii inovatoare anti-TNF care actioneaza la nivelul unor proteine produse de catre sistemul imunitar.

Administrarea oricarui tip de tratament se realizeaza in urma efectuarii consultului medical si doar la recomandarea medicului specialist.

In cazurile grave ale bolii, pacientii cu boala Crohn pot avea nevoie de interventiei chirurgicala pentru ameliorarea ocluziei intestinale, a fistulelor sau a abceselor abdominale prin indepartarea portiunii afectate de intestine.

Interventia chirurgicala nu vindeca boala Crohn, iar beneficiile sunt de regula temporare, insa amelioreaza pe moment simptomatologia care nu raspunde la tratamentul medicamentos.

Regim alimentar pentru boala Crohn

Regim alimentar boala crohn

Adoptarea unui regim alimentar benefic pentru sistemul digestiv in cazul pacientilor cu boala Crohn este unul dintre cele mai importante metode de tratament pentru ameliorarea simptomelor si reducerea complicatiilor.

Alimentele ingerate au influenta directa asupra mucoasei stomacale si intestinale, precum si proprietati care pot incetini evolutia bolii.

Pentru persoanele cu boala Crohn se recomanda:

  • Consumul de fibre introduse in dieta prin fructe si legume curatate de coaja
  • Evitarea consumului de grasimi, in special cele provenite din alimentele de origine animala precum carne de porc, carne de miel, prajeli, afumaturi sau mezeluri. In boala Crohn, sistemul digestiv este incapabil sa descompuna si sa absoarba grasimile, fapt care poate provoca diaree si iritatii din cauza excesului de grasime neasimilat
  • Limitarea consumului de lactate care poate provoca diaree, crampe sau disconfort abdominal
  • Evitarea consumului de alcool
  • Consuma o cantitatea suficienta de apa, de minim 2 litri pe zi.

Specialistii recomanda pacientilor care sufera de boala Crohn sa isi creeze un plan alimentar, impreuna cu medicul nutritionist, pentru a introduce in regimul alimentar doar alimentele care sunt tolerate de care organism si care contribuie la reducerea inflamatiei intestinale.

Tratament naturist pentru boala Crohn

Tratament naturist boala crohn

Pacientii cu boala Crohn pot suferi de malabsorbtie din cauza incapacitatii intestinelor de a absorbi corespunzator nutrientii din alimente. Necesarul zilnic de nutrienti esentiali poate fi realizat prin intermediul suplimentelor alimentare ca sursa alternativa de vitamine si minerale, ameliorand inflamatia asociata cu boala Crohn si eventualele carente.

Boala Crohn poate cauza deficit de fier, vitamina B6, B12, D sau calciu. Suplimentarea acestora este esentiala pentru prevenirea complicatiilor, iar in urma efectuarii analizelor de sange pot fi depistate nivelurile din organism pentru a putea fi administrate corespunzator, in functie de nutrientul lipsa.

De asemenea, se recomanda consumul de probiotice care ajuta la reconstruirea florei intestinale sub forma suplimentelor nutritive alimentare, precum si de prebiotice, care ajuta la refacerea florei.

Uleiul de peste si acizii grasi Omega 3 pot fi introdusi in dieta zilnica datorita beneficiilor sale antiinflamatoare care pot ameliora simptomele provocate de boala Crohn.

Acizii grasi Omega 3 pot fi procurati din alimente precum somon, macrou, hering, sardine, seminte de in, seminte de chia, nuci sau cu ajutorul suplimentelor alimentare, cum ar fi uleiul de peste.

Prețul inițial a fost: 87.99 lei.Prețul curent este: 74.79 lei. TVA inclus

Economisești 13.20 lei

Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 62.05 lei. TVA inclus

Economisești 10.95 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 74.90 lei.Prețul curent este: 63.67 lei. TVA inclus

Economisești 11.24 lei

  • https://www.nhs.uk/conditions/crohns-disease/
  • https://www.healthline.com/health/crohns-disease#_noHeaderPrefixedContent
  • https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-crohns-disease
  • https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/crohns-disease

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *