Sanatatea organismului nostru depinde in mare masura de alimentatia pe care o avem zi de zi. Antioxidantii, o parte din acei compusi esentiali pentru sanatate, par sa fie peste tot: in superalimente si produsele pentru ingrijirea pielii, chiar si in ciocolata neagra si vin rosu.
Produsele si alimentele care contin antioxidanti sunt comercializate ca fiind esentiale pentru o sanatate buna, avand beneficii importante pentru organism. Acest lucru este din cauza faptului ca miliardele de celule din corpul uman sunt constant amenintate de radicalii liberi, care deterioreaza si afecteaza materialul genetic, iar antioxidantii reusesc sa combata efectele daunatoare ale acestor radicali liberi si sa mentina integritatea celulelor.
Descopera in continuare tot ce trebuie sa stii despre antioxidanti si care sunt cele mai importante surse alimentare bogate in antioxidanti care sunt recomandate de catre medicii specialisti.

Termenul de “antioxidant” se refera la o gama larga de molecule care protejeaza alte molecule de un proces chimic numit oxidare. Oxidarea afecteaza moleculele vitale din celulele noastre, inclusiv ADN-ul si proteinele. Atunci cand celulele organismului sunt deteriorate, acestea pot functiona defectuos sau pot suferi mutatii genetice care, in timp, cauzeaza boli.
Oxidarea necontrolata este cauzata de molecule reactive, cunoscute sub numele de radicali liberi. Antioxidantii sunt acele molecule care ajuta la combaterea radicalilor liberi, aceste substante daunatoare care pot deteriora celulele corpului nostru.
Radicalii liberi sunt produsi in mod natural in organism in urma proceselor metabolice, insa factorii externi precum poluarea, fumatul, stresul si alimentatia nesanatoasa pot creste numarul acestora, ducand la deteriorarea celulelor si, implicit, aparitia bolilor cronice.
Suplimente cu Antioxidanti Naturali
Tipuri de antioxidanti

Antioxidantii sunt un complex de elemente nutritive – vitamine si minerale – si enzime care reduc, asadar, efectele toxice ale radicalilor liberi. Astfel, ei fortifica sistemul imunitar, reduc riscul de cancer si previn aparitia infectiilor.
Exista o multime de substante care actioneaza precum un antioxidant odata ajungi in organism, fiecare avand functii specifice. Iata care sunt acestia:
- Vitamina C: se gaseste in fructe si legume si ajuta la stimularea sistemului imunitar si la sinteza colagenului.
- Vitamina E: protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ si se gaseste in nuci, seminte si uleiuri vegetale.
- Beta-carotenul: precursor al vitaminei A, este esential pentru sanatatea ochilor si a pielii si se gaseste in cantitati mari in morcovi, dovelac si spanac.
- Polifenolii: se regasesc in ceai verde, ciocolata neagra si fructe de padure.
- Seleniu: este un mineral care contribuie la intarirea sistemului imunitar si se gaseste in nuci braziliene, carnea de peste si carne rosie.
- Flavonoide: sunt compusi din plante care pigmenteaza tesuturile acestora.
- Omega 3: au proprietati antioxidante care, totodata, stimuleaza activitatea enzimelor antioxidante produse de organism pe cont propriu
Alti antioxidanti cunoscuti sunt:
- Luteina
- Manganul
- Zeaxantina
- Licopenul.
Rolul antioxidantilor in organism

Principalul rol al antioxidantilor este de a neutraliza radicalii liberi din organism prin cedare de electroni. Radicalii liberi din organism au o serie de efecte nedorite, incepand de la slabirea sistemului imunitar si pana la instalarea unor boli. Efectele acestor radicali pot fi reduse sau chiar eliminate complet prin furnizarea de antioxidanti organismului.
Asadar, iata principalele roluri ale antioxidantilor pentru organism:
- Imbunatatesc sanatatea pielii si previn imbatranirea prematura a celulelor
- Sustin sanatatea inimii, prevenind afectiunile cardiovasculare
- Stimuleaza sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si bolilor
- Ajuta la sanatatea ochilor prevenind degenerescenta maculara si alte afectiunid ermatologice
- Previne cancerul prin protejarea celulelor impotriva mutatiilor genetice.
Top 10 alimente bogate in antioxidanti

Antioxidantii provin din mai multe surse. Unii sunt produsi in mod natural in organism, altii apar in mod natural in alimentele pe care le consumam. O dieta sanatoasa si echilibrata este cea mai eficienta metoda de a obtine antioxidantii de care are nevoie organismul.
Mai jos ti-am pregatit o lista cu top 10 alimente bogate in antioxidanti pe care le poti introduce in alimentatia ta chiar de astazi:
- Afinele
Aceste fructe de padure sunt printre cele mai bogate surse de antociani, antioxidanti puternici care protejeaza celulele de stresul oxidativ si reduc inflamatiile. Studiile arata ca un consum regulat de afine poate imbunatati functia cognitiva si sanatatea inimii.
- Nucile
Sunt o sursa excelenta de vitamina E si acizi grasi omega-3, contribuind la protejarea celulelor impotriva oxidarii si la reducerea inflamatiilor din corp. De asemenea, consumul de nuci este asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare si diabet de tip 2.

3. Spanacul
Este o leguma cu frunze verzi bogata in luteina si beta-caroten, esentiale pentru sanatatea ochilor. Spanacul contine, de asemenea, vitamina C si flavonoide, care protejeaza celulele impotriva deteriorarii oxidative si intaresc sistemul imunitar.
4. Rodia
Rodia este un fruct de o culoare rosu intens este plin de polifenoli, antioxidanti care reduc inflamatia si imbunatatesc circulatia sanguina. Consumul de rodie ajuta la mentinerea elasticitatii pielii si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.
5. Broccoli
Aceasta leguma crucifera contine sulforafan, un compus cu efecte detoxifiante si anticancerigene. De asemenea, broccoli este bogat in vitamina C si beta-caroten, ambele avand rol antioxidant si sustinand sanatatea sistemului imunitar.

6. Ciocolata neagra
Cu un continut ridicat de flavonoide, ciocolata neagra contribuie la reducerea tensiunii arteriale si protejarea sanatatii cardiovasculare. Este important sa alegem ciocolata cu un procent de cacao de peste 70% pentru a beneficia de proprietatile sale antioxidante.
7. Ulei de masline extravirgin
Bogat in polifenoli, acest ulei sanatos ajuta la reducerea inflamatiilor si protejeaza impotriva bolilor neurodegenerative. In plus, uleiul de masline este un element esential al dietei mediteraneene, recunoscuta pentru beneficiile sale asupra sanatatii inimii.
8. Ceaiul verde
Unul dintre cele mai apreciate bauturi bogate in antioxidanti, ceaiul verde contine catechine, care au efecte benefice asupra metabolismului si protejeaza creierul de degenerescenta cognitiva.

9. Rosii
Rosiile sunt o sursa importanta de licopen, un antioxidant esential pentru sanatatea pielii si a inimii. Licopenul este mai bine absorbit de organism atunci cand rosiile sunt gatite, ceea ce face ca sosurile de rosii sa fie o alegere excelenta pentru un aport ridicat de antioxidanti.
10. Ardeii grasi rosii
Contin o cantitate impresionanta de vitamina C, care sustine sistemul imunitar si contribuie la sinteza colagenului, esential pentru sanatatea pielii si articulatiilor. Ardeii rosii sunt, de asemenea, bogati in carotenoizi, antioxidanti care protejeaza vederea.

