Este cunoscut faptul ca fumatul este un obicei daunator pentru sanatate, insa chiar si asa, tot mai multe persoane aleg sa fumeze. Atunci cand o tigara este aprinsa, tutunul din aceasta arde si creeaza fum.
In fumul de tigara au fost identificate peste 8.000 de substante chimice, dintre care aproximativ 100 dintre acestea sunt asociate cu cancerul pulmonar, boli cardiovasculare, orbire sau cancer la gat.
In cele ce urmeaza vom explica pe larg tot ce trebuie sa stii despre acest obicei daunator, dar si despre efectele nocive pe care le produce asupra sanatatii.
Ce este fumatul?

Fumatul a devenit un obicei atat de frecvent incat multe persoane care isi aprind prima tigara nu constientizeaza ce presupune aceasta practica si de ce o fac, mai exact. Fumatul reprezinta inhalarea si expirarea fumului produs de un material vegetal care arde.
Tutunul contine nicotina, un alcaloid care provoaca dependenta inca de la primele fumuri inhalate. Aerosolul generat la fumarea unei tigari contine cantitati mari de agenti cancerigeni si toxine care afecteaza atat fumatoria, cat si nefumatorii care se afla in preajma celor care fumeaza.
La fabricarea produselor din tutun sunt folositi diversi aditivi pentru a pastra valabilitatea tutunului, dar si pentru a masca efectele iritative ale nicotinei.
Principalii compusi regasiti in fumul de tutun sunt:
- Nicotina: este o substanta din planta de tutun care are efecte toxice si provoaca dependenta.
- Gudron: reprezinta reziduul de particule din arderea tutunului.
- Dioxid si monoxid de carbon: au efecte imediate asupra oxigenului din celulele organismului, cauzand presiune enorma asupra intregului sistem cardiovascular.
Un fumator poate resimti dureri de cap, dureri de gat si iritatii la nivelul cailor nazale dupa doar cateva luni de la inceperea obiceiului. Pe termen lung, fumatul poate provoca afectiuni pulmonare grave, cancer pulmonar, boli de inima si accident vascular cerebral.
Ce efecte provoaca fumatul asupra sanatatii?

Cu totii ne dorim sa fim sanatosi si sa avem parte de o viata cat mai armonioasa, insa pentru acest lucru trebuie sa avem grija de obiceiurile zilnice care ne pot sustine sanatatea sau, din contra, ne pot imbolnavi.
Fumatul are efecte negative de durata asupra intregului organism. Cel mai frecvent fumatul este asociat cu cancerul pulmonar, insa el poate fi cauza si pentru alte afectiuni din orice parte a corpului.
In continuare vom prezenta cele mai frecvente probleme de sanatate cauzate de acest viciu:
- Afectiuni ale inimii si sistemului circulator
Fara doar si poate, fumatul are un impact negativ asupra arterelor si, mai ales, asupra inimii. Substantele toxice prezente in fumul de tigara cauzeaza rigiditate vaselor de sange, fapt care produce o functionare insuficienta a circulatiei sangelui. Pe termen lung, rigidizarea arterelor poate provoaca probleme cardiace, atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca.
Totodata, fumatul este una dintre cauzele infarctului miocardic, afectiune tot mai des intalnita in Romania.
Suplimente naturale pentru Circulatia Sangelui
Economisești 3.61 lei
Economisești 5.82 lei
- Cancer
Fumatul creste riscul pentru mai multe tipuri de cancer si disfunctii ale functionarii organismului, atat la barbati, cat si la femei. Cele mai frecvente tipuri de cancer cauzate de fumat sunt: cancerul vezicii urinare, cancerul de col uterin, cancerul esofagian, cancerul de rinichi, cancerul pulmonar, cancerul de stomac, cancerul pancreatic, cancerul de stomac.
- Infertilitate si disfunctii sexuale
In ultimii 20 de ani, mai multe studii clinice din intreaga lume au asociat fumatul cu reducerea mobilitatii spermatozoizilor si disfunctii erectile la barbati, dar si dificultati in obtinerea unei sarcini in cazul femeilor care fumeaza.
Remedii recomandate pentru potenta si libido
Economisești 5.31 lei
Economisești 3.45 lei
- Boli pulmonare
Fumatul afecteaza plamanii in mod direct. Substantele chimice toxice prezente in fumul de tigara provoaca inflamatii si deterioreaza tesuturile cailor respiratorii. Celulele responsabile de curatarea mucusului si a particulelor din plamani (cilii) sunt distruse, permitand acumularea de toxine si bacterii.
Bronsita cronica, emfizemul pulmonar, cancerul pulmonar sau infectiile respiratorii sunt cele mai frecvente boli provocate de fumat asupra sistemului respirator.
- Grabeste procesul de imbatranire prematura a pielii
Este cunoscut faptul ca fumatul are un impact major asupra aspectului si sanatatii pielii, accelerand procesul de imbatranire. De ce se intampla acest lucru? Iti spunem noi! Fumatul reduce productia de colagen si elastina, favorizand aparitia ridurilor profunde, in special in jurul gurii si ochilor. Astfel, pielea isi pierde treptat tonusul si capata un aspect tern.
Tototdata, fumul de tigara reduce oxigenarea pielii si afecteaza circulatia sangelui, diminuand nutritia pielii.
Cosmetice naturale anti-imbatranire pentru ten cu aspect sanatos
Economisești 8.40 lei
Economisești 31.25 lei
Economisești 8.40 lei
Economisești 26.88 lei
- Aspect neplacut al dintilor si respiratie urat mirositoare
Fumul de tigara lasa o amprenta puternica asupra dintilor, ingalbenind dantura si favorizand aparitia afectiunilor la nivelul gingiilor. Totodata, fumul de tigara lasa un miros persistent in gura si creste acumularea de bacterii care produc miros neplacut.
Inflamatiile pe care fumul de tigara le provoaca in catitatea bucala cresc riscul de infectii gingivale, ducand la retragerea gingiilor si expunerea radacinilor dintilor. Paradontoza apare frecvent in randul fumatorilor, iar in timp poate duce la caderea dintilor.
- Fumatul dauneaza copilului tau!
Femeile insarcinate care au obiceiul de a fuma trebuie sa stie ca fumatul in timpul sarcinii afecteaza dezvoltarea copilului si poate genera mai multe probleme dupa nastere acestuia. Fumatul in timpul sarcinii poate incetini procesul de dezvoltare ulterioara, capacitatea pulmonara a copilului si influenteaza negativ viata acestuia.
In plus, copii care sunt expusi la fumul de tigara au sanse mai mari sa devina fumatori in perioada adulta fata de copii care au parinti nefumatori.
- Boli de ochi
Fumatorii au un risc dublu de a dezvolta afectiuni ale ochilor, fata de persoanele nefumatoare. Cataracta, sindromul de ochi uscat, glaucomul si degenerescenta maculara sunt cele mai frecvente afectiuni oculare cauzate de fumat.
Vitamine si Suplimente pentru vedere
Economisești 5.28 lei
Economisești 5.34 lei
Economisești 6.60 lei
Economisești 2.76 lei