7 Factori care Afecteaza Colesterolul

7 factori care afecteaza colesterolul

Mai multi factori pot determina nivelul de colesterol.
1. Ereditatea. Genele pot determina partial cantitatea de colesterol pe care il produce corpul, iar conditia colesterolului ridicat poate fi ereditara.
2. Dieta. Sunt doi nutrienti in alimentele pe care le consumi care pot creste nivelul de colesterol: grasimile saturate si colesterolul. Grasimile saturate sunt un tip de grasimi care se gaseste cel mai mult in alimentele care provin din animale. Colesterolul vine doar din produsele din animale. Grasimile saturate cresc nivelul de colesterol mai mult decat orice altceva din dieta. Reducerea cantitatii de grasimi saturate si colesterolul consumat este un pas important in reducerea colesterolului.
3. Pierderea in greutate. Greutatea in exces tinde sa creasca nivelul de colesterol din sange. Daca esti supraponderal si un nivel ridicat de colesterol, pierderea in greutate sa poate ajuta sa il scazi.
4. Exercitiile. Activitatea fizica regulata poate ajuta la scaderea colesterolului rau LDL si il poate creste pe cel bun HDL.
5. Varsta si sexul. Inainte de menopauza, femeile au un nivel total de colesterol mai mic decat barbatii de aceiasi varsta. Sarcina creste nivelul de colesterol la multe femei, insa acesta ar trebui sa revina la normal la aproximativ 20 de saptamani dupa nastere. Odata cu inaintarea in varsta, nivelul de colesterol creste.
6. Alcoolul creste nivelul de colesterol HDL. Nu se stie exact daca reduce si riscul de a dezvolta boli de inima. Consumul alcoolului in exces poate dauna ficatului si muschilor inimii si poate cauza si alte conditii de sanatate.
7. Stresul. In timp, stresul poate cauza cresterea nivelului de colesterol. Problema reala cu stresul este ca poate afecta obiceiurile de zi cu zi. De exemplu, unele persoane se consoleaza cu mancare atunci cand sunt stresate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *