5 sfaturi pentru o adaptare mai ușoară la ora de iarnă

adaptarea la ora de iarnă

Cum toamna și-a intrat în drepturi, ne adaptăm, ușor-ușor, la schimbările de temperatură și la noua rutină pe care acest anotimp ne-o impune. Ultimul pas pentru a simți cu adevărat că toamna și vremea rece s-au făcut comode este trecerea la ora de iarnă. Chiar dacă s-a tot discutat în ultimul timp despre stoparea acestor practici de modificare a orei, România încă nu s-a pronunțat, așadar noi vom funcționa după ora de iarnă.

Ca în fiecare an, în ultima sâmbătă din luna octombrie vom schimba cu toții ceasurile cu o ora înapoi. Așadar, în noapte din 30 spre 31 octombrie, ora 4 AM  va deveni ora 3 AM. Câștigăm o ora în plus de somn, dar care este prețul? Ce schimbări se petrec în organism? Cum le facem față?

Haide să descoperim ce se întâmplă în organismul nostru și cum ne putem adapta mai ușor acestor schimbări. 

Ce efecte are ora de iarnă asupra organismului?

Schimbarea orei și adaptarea acestea în așa fel încât să ne bucurăm de cât mai multă lumină naturală vine la pachet cu efecte nu tocmai plăcut asupra noastră. Specialiști susțin ca organismul nostru are nevoie de cel puțin o săptămână pentru a accepta schimbarea și pentru a se adapta.

Principala schimbare se răsfrânge asupra ritmului circadian. Acest ritm circadian ne ghidează organismul și îi transmite cum să se comporte în funcție de factorii pe care îi întâlnește. Acesta ne ajută să fim în stare de alertă în timpul zilei, ne spune când ne este foame sau ne anunță când este timpul să dormim. Ritmul circadian funcționează ca un ceas. Dacă orele de somn sau de masă sunt aceleași, totul este normal. Dacă ceva se modică, apar perturbări care vin cu anumite consecințe.

ora de iarnă poate provoca modificări neplăcute în organism

Printre efectele orei de iarnă asupra organismului, cele mai frecvente sunt insomniile, schimbări de dispoziție, senzația de oboseală, somnolența, dificultăți de concentrare, irascibilitate sau chiar depresie.

Iată 5 sfaturi utile pentru a face față schimbărilor provocate de ora de iarnă:

1. Ai nevoie de mai mult somn

Cu o săptămână înainte de schimbarea orei, încearcă să adormi cu 15-30 de minute mai devreme. În acest fel organismul tău va fi deja obișnuit cu schimbările iar adaptarea ta se va produce mult mai ușor. Acest sfat este și mai util copiilor pentru că lor le este foarte greu să se adapteze schimbărilor. De asemenea, ai putea încerca să păcălești organismul și să-i permiți 2 zile pentru a se adapta. Așadar, schimbă ceasu sâmbătă dimineață în loc de duminică dimineață și încearcă să îți petreci ziua după ora de iarnă. Două zile de adaptare în loc de una te poate ajuta să faci față mult mai ușor săptămânii care urmează să vină. 

2. Fii consiecvent cu rutina ta zilnică

Să te trezești la aceeași oră în fiecare dimineață este mult mai important decât să te culci la aceeași oră în fiecare seară. Trezitul la aceeași oră îți va menține rutina de somn regulată, iar astfel te vei simți mult mai odihnit. Dar acest lucru înseamnă că nici weekend-urile nu sunt de neglijat și că va fi nevoie să te trezești la aceeași ora la care te trezești în mod normal în timpul săptămânii. În Duminica în care se produce schimbarea orei, trezește-te la ora la care obișnuiești să o faci fie că te simți odihnit sau nu. Astfel nu vei deregla ritmul circadian iar dimineața următoare te vei simți mai odihnit. 

3. Creează-ți o rutină de somn

Nu doar copii au nevoie de o rutina specifică înainte de somn, ci și adulții. Pentru un somn mai odihnitor, încearcă să renunți la utilizarea telefonului mobil, a laptopului sau a oricărui alt device care emite lumină albastră. De asemenea, citește sau fă o baie caldă înainte de culcare. Acest lucru îți va pregăti corpul pentru somn, astfel te vei bucura de un somn mai odihnitor. 

rutina de somn este importanta pentru adaptarea la ora de iarnă

4. Bucură-te de soare

Aspectul pozitiv al tuturor acestor schimbări este că ne putem bucura de mult mai multă lumină naturală. Așadar bucură-te de soare și fie că ești afară, fie că ești în casă. Lasă draperiile trase și permite-i soarelui să intre în încăpere. De asemenea, dimineața trage draperiile imediat după ce te trezești. Soarele ajută ritmul circadian să se adapteze și să acționeze conform factorilor pe care îi detectează.

5. Încearcă câteva suplimente care te-ar putea ajuta

Poți să apelezi la ajutorul suplimentelor nutritive pentru a te adapta schimbărilor produse de ora de iarnă. Un supliment cu melatonină te poate ajuta să îți reglezi somnul și să te bucuri de mai multă energie în timpul zilei. Poți încerca și un supliment natural care să îți ajute organismul să facă față cu brio tuturor stărilor de anxietate sau neliniște pe care această perioadă le poate provoca. 

Melatovit și Triptofamar sunt recomandările noastre pentru a face față acestor  schimbări provocate de ora de iarnă. De asemenea, suplimentele cu multivitamine ar putea fi ideal pentru a te menține în formă. 

Descoperă-le aici și vezi care sunt toate beneficiile:

On Sale
Sale!
%
Off
26
Save 34 lei
34lei
26%
34
lei
VEGAN
melatonina
On Sale
Sale!
%
Off
32
Save 35 lei
35lei
32%
35
lei
On Sale
Sale!
%
Off
19
Save 37 lei
37lei
19%
37
lei
PACHET
On Sale
Sale!
%
Off
28
Save 35 lei
35lei
28%
35
lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *