In fiecare zi se vand milioane de retete pentru medicamente anti inflamatorii non steroidale in toata lumea. Dar, din cauza faptului ca acestea pot avea efecte secundare letale, inclusiv hemoragie gastrica, atac de inima si insuficienta renala, a castigat tot mai multa atentie cautarea unor agenti naturali care sa fie mai benefici si mai siguri.
Compusii care se gasesc in cirese si in extractul de cirese regleaza anumite cai pentru a proteja impotriva conditiilor de sanatate asociate cu inflamatia – inclusiv a cancerului, bolilor cardiovasculare, sindromului metabolic si a bolii Alzheimer. De exemplu, compusii din extractul de cirese poate opri si porni gene importante, poate regla molecule care le semnalizeaza celulelor – de exemplu factorul de necroza tumorala, poate ataca mai multi factori cardiovasculari producand, in cadrul unui studiu model, o reducere stupefianta de 65 % in mortalitatea timpurie.
Ce compusi se pot gasi in extractul de cirese?
Una dintre cele mai potente clase de flavonoizi este reprezentata de antocianini. Acesti nutrienti sunt responsabili pentru culoarea fructelor, legumelor si boabelor. Ciresele si extractul ne ofera o activitate anti inflamatorie si antioxidanta puternica. Totusi, extractul de cirese este superior pentru ca acesta contine un nivel ridicat de antocianini care sunt absenti din majoritatea altor alimente. Aceste fructe sunt pe locul 15 din 50 din topul alimentelor cu continut ridicat de antioxidanti per servire, intrecand astfel chiar si sursele atat de bine cunoscute ca vinul rosu si ciocolata neagra.
Pe scurt despre extractul de cirese
Supunerea la activitati fizice prelungite, mai ales impreuna cu o varsta in continua inaintare, cauzeaza inflamatie, durere, roseata si umflaturi care indica daune musculare. Date tot mai noi demonstreaza ca antocianinii, fenolii, flanololii si ceilalti constituenti ai extractului de cirese ofera protectie impotriva leziunilor musculare, inhiband inflamatia.