Creatina monohidrată – ce este și ce beneficii aduce unui sportiv?

On Sale
Sale!
%
Off
22
Save 35 lei
35lei
22%
35
lei
VEGAN
On Sale
Sale!
%
Off
11
Save 30 lei
30lei
11%
30
lei
LIVRARE GRATIS
On Sale
Sale!
%
Off
20
Save 25 lei
25lei
20%
25
lei

Dintre toate suplimentele nutritive dedicate sportivilor sau pasionaților de mișcare, cel mai popular „ajutor” în obținerea performanțelor dorite este creatina. Popularitatea creatinei se datorează beneficiilor sale dovedite și a eficienței sale, asta pentru că rezultatele apar într-un timp foarte scurt după utilizare. 

Dintre toate formele de sale, creatina monohidrat este cea mai populară și căutată variantă a acestui supliment. S-au efectuat în decursul anilor numeroase studii care atestă eficiența acestui tip de creatină, iar rezultatele favorable au urcat-o pe primul loc când vine vorba despre suplimente cu creatină.

Vrei să crești în masă musculară? Să îți depășești propriile limite la antrenamente? Un boost de energie și un timp mai scurt de recuperare? Poți să faci asta, foarte simplu, cu ajutorul creatinei, în special a creatinei monohidratăHai să descoperim cum anume acționează creatina în organism și de ce este un supliment atât de eficient.

Ce este creatina?

Creatina este un compus organic care se formează în corpul uman cu ajutorul unor aminoacizi. Creatina se formează la nivelul ficatului, în cea mai mare parte, dar și în pancreas sau rinichi. Aminoacizi care ajută la formarea creatinei sunt glicina, arginina și metionina. Peste 90% din creatina care se regăsește în organismul nostru este stocată în mușchii scheletici. 

Organismul despune zilnic un procent de până la 2% din creatina stocată, iar aceasta trebuie înlocuită. Oranismul își reface rezervele de creatină fie din aminocizii din organism, fie din surse alimentare, fie cu ajutorul unor suplimente sub formă de pudră de creatină.

La ce ajută creatina?

Gândește-te la momentul acela în care vrei să alergi cu o viteză foarte mare și să îți depășești limitele, însă reușești să menții acea intensitate doar pentru câteva secunde. Motivul pentru care nu poți să susții acea intensitate este epuizarea stocurilor de ATP din organism. ATP sau adenozină trifosfat este sursa principală de energie pe care organismul o accesează odată cu eforturile de intensitatea medie și mare. Rezervele de ATP din organism sunt mici și se epuizează imediat, motiv pentru care putem să facem efort la intensitate maximă doar pentru câteva secunde. Aici intervine creatina. 

suplimentele cu creatina pentru sporirea rezistentei la efort

Creatina este stocată în mușchi sub formă de creatină monofosfat. Creatina monofosfat ajută organismul să creeze ATP, crescând rezervele de energie ale corpului și permițându-i să facă efort de maximă intensitate pentru mai mult timp. 

Creatina monohidrată

Creatina monohidrat este formată din moleculă de creatină și moleculă de apă, iar aceasta este cea mai pură formă de creatină existentă pe piață. Studiile efectuate au demonstrat eficiența creatinei monohidrat în îmbunătățirea vitezei, a performanței în antrenamente și a creșterii în masă musculară. De asemenea, hidratează celulele, contribuie la regenerarea după efort și crește depozitele intramusculare. 

În prezent există pe piață mai multe tipuri de creatină, însă cea mai comună și populară este creatina monohidrată. Acest tip de supliment cu creatină a fost subiectul multor cercetări de specialitate, iar eficiența lui a fost demonstrată în nenumărate studii. 

Beneficiile consumului de creatină

Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de suplimente cu creatină

  • Creatina crește masa musculară prin contribuția la sinteza proteinelor și prin depozitarea unei cantități mai mari de apă în mușchi.
  • Sporește forța și rezistența la efort datorită principiului pe care l-am explicat mai sus. Cu cât crește mai mult masa musculară, cu atât crește și capacitatea organismului de a stoca creatină pentru a genera ATP.
  • Contribuie la recuperarea de după antrenament
  • Maximizează rezultatele antrenamentelor de forță
  • Îmbunătățește funcțiile cognitive precum vigilența, concentrarea și atenția.

Cum se consumă suplimentul cu creatină?

Când vine vorba de modul de administrare și câte grame de creatină se iau pe zi, introducerea acestui supliment în dietă se face prin două etape: faza de încărcare și faza de menținere. În faza de încărcare se consumă o cantitate mai mare de supliment pentru a crește rapid nivelurile de creatină și pentru a se obține rezultate rapide. De obicei, în această fază se consumă aproximativ 20 g de creatină pe parcursul unei zile, doza fiind împărțită în 4 sau 5 doze mai mici, care se consumă la câteva ore distanță una față de cealaltă. 

Faza de încărcare durează între 5 și 7 zile, după care se trece la faza de menținere. Odată cu începerea fazei de menținere, depozitele de creatină sunt saturate, iar scopul este să le menținem pline. Doza zilnică de creatină se va reduce, așadar vei consuma între 5-15 grame pe zi, în funcție de preferințe sau de supliment. Pentru Premium Creatine marca Marnys, în faza de menținere se recomandă 12 g pe parcursul unei zile. 

Suplimente cu creatină sau creatină din surse naturale?

Creatina se poate obține atât din surse naturale, cât și din suplimente nutritive. Ca sursă naturală principală de creatină avem carnea, cele mai bogate tipuri fiind vita și peștele. Chiar și așa, majoritatea persoanelor apelează la suplimente cu creatină. De ce? Pentru că sursele naturale conțin cantități destul de mici de creatină, față de doza pe care un supliment cu creatină monohidrată o poate oferi. În plus, cu ajutorul suplimentelor cu creatină, vegetarienii și veganii se pot bucura de o sursă care nu este de proveniență animală. 

Creatina monohidrată pură Marnys Sports

Marnys a dezvoltat o gamă de produse special dedicată sportivilor de performanță și pasionaților de sport. Printre produsele create de specialiștii Marnys se află și Premium Creatine, un supliment cu creatină pulbere de ultimă generație, excelentă pentru a-ți duce performanțele sportive la un alt nivel.

Premium Creatine este o creatină pură, monohidrată, testată cu ajutorul tehnologiei HPLC. Nu conține agenți de încărcare, maltodextrină, zaharuri, arome, coloranți sau conservanți. De asemenea, nu conține gluten sau lactoză și este ideală pentru a fi conumată de către persoanele vegane.

Referințe

https://examine.com/supplements/creatine/

https://www.muscleandstrength.com/expert-guides/creatine-monohydrate

https://draxe.com/nutrition/creatine-monohydrate/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-873/creatine

https://www.medicalnewstoday.com/articles/263269

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.