🌸Ofertă Limitată: Astăzi, ai 10% EXTRA REDUCERE la 👨‍👩‍👧‍👦 Pachete Speciale - Folosește codul 10PROMO 🌸

Osteoporoza – ce este, principalele simptome și sugestii de tratament

-21%
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 77.00 lei. TVA inclus

Economisești 20.00 lei

-25%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 100.00 lei.Prețul curent este: 74.99 lei. TVA inclus

Economisești 25.01 lei

-28%
Prețul inițial a fost: 110.00 lei.Prețul curent este: 79.00 lei. TVA inclus

Economisești 31.00 lei

-25%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 163.00 lei.Prețul curent este: 123.00 lei. TVA inclus

Economisești 40.00 lei

Osteoporoza este o afecțiune silențioasă, dar foarte periculoasă pentru sistemul nostru osos. Acesta apare odată cu vârsta și este provocat de unul dintre procesele naturale ale menținerii sănătății osoase se dezechilibrează. 

Sistemul osos este într-o continuă schimbare pe tot parcursul vieții. În copilărie și adolescență, oasele cresc constant și devin din ce în ce mai puternice. Până la vârsta de 30 de ani, oasele își ating densitatea maximă, iar ulterior ele intră într-un continuu proces de distrugere și remodelare, proces care le menține puternice și sănătoase.

Momentul în care acest dezechilibru de distrugere și formare a oaselor se modifică este momentul în care apare osteoporoza. Descoperă în continuare ce este osteoporoza, care sunt principalele simptome, cauzele și factorii de risc care duc la apariția bolii, dar și recomandări de tratament pentru osteoporoză și remedii naturiste eficiente. 

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune degenerativă a sistemului osos prin care oasele nu se mai pot  regenera în același ritm, devenind astfel foarte fragile și predispuse fracturilor. Cu alte cuvinte, osteoporoza înseamnă că mecanismul de remodelare al oaselor nu mai poate ține pasul cu cel de distrugere, acest lucru ducând la pierderea densității oaselor și fragilizarea lor.

Osteoporoza înseamnă, mai exact, „oase poroase”. Însuși denumirea acestei afecțiuni explică modul în care se manifestă. Interiorul osului seamănă cu un fagure, iar osteoporoza provoacă creșterea acelor spații din interiorior, procovând astfel pierderea densității osoase și slăbiciunea oaselor.

Care sunt principalele simptome ale osteoporozei?

Din nefericire, osteoporoza nu este o afecțiune care să prezinte simptome clare. De cele mai multe ori, aceasta își face simțită prezența prin apariția primei fracturi sau prin dureri de spate sau șolduri. Osteoporoza se manifestă și prin scăderea în înălţime și postură cocoșată.

Simptome osteoporoza

Cele mai frecvente fracturi cauzate de osteoporoză apar la nivelul vertebrelor, la nivelul soldurilor și al pumnilor. Persoanele care suferă de osteoporoză pot suferi fracturi prin mișcări bruște sau aplecare. Afecțiunea apare, cel mai frecvent, la persoanele în vârstă, de aceea, în cazul lor, loviturile și căzăturile pot cauza fracturi grave.

Cauze și factori de risc

Cauzele care duc la apariția osteoporozei pot fi clasate în două categorii de factori: factori genetici, care nu țin de acțiunile noastre și stilul de viață pe care îl alegem.

Principalii factori genetici care declanșează această afecțiune sunt:

  • Genul – femeile sunt supuse unui risc mult mai mare de apariție a osteoporozei decât bărbații. Femeile aflate la menopauza prezintă riscul de a se confrunta cu aceasta afecțiune din cauza scăderii secreţiei de estrogen, fapt care duce la pierderea de masă osoasă mai intensă,
  • Vârsta – Pierderea mesei osoase începe undeva după 30 de ani, însă riscul de apariție a osteoporozei se instalează după vârsta de 50 de ani,
  • Istoric familiar – Cazurile din familie cresc riscul ca și alți membri să fie predispuși în a se confrunta cu osteoporoza,
  • Constituția fizică – Osteoporoza este mai frecventă în rândul persoanelor scunde,
  • Alte afecțiuni medicale – Bolile autoimune sau medicamentele utilizate în tratarea lor cresc riscul de apariție a osteoporozei.

Alegerile pe care le facem în ceea ce privește stilul de viață influențează direct apariția anumitor afecțiuni, printre care și osteoporoza. Principalii factori de acest tip sunt:

  • Dietă deficitară în calciu – Calciu este mineralul esențial în menținerea sănătății sistemului osos, iar o alimentație în care nu sunt incluse surse bogate de calciu crește semnificativ riscul de apariție al acestei afecțiuni
  • Activitate redusă – Stilul de viață sedentar, cu un grad redus de activitate fizică, poate fi un alt factor care să favorizeze riscul de apariție al osteoporozei.
  • Fumatul – Acest viciu crește riscul de apariție al osteoporozei, având un efect inhibitor pentru regenerarea celulară, aici incluzându-se și regenerarea țesutului osos.
  • Consumul de alcool – Alcoolul poate contribui la reducerea regenerării osoase.

Tipuri de osteoporoză

În funcție de vârsta la care apare și factorii care contribuie la declanșarea bolii, osteoporoza poate de de 5 tipuri. 

  • Osteoporoza primară – este cea care se întâlnește odată cu înaintarea în vârsta. Este mai frecventă în cazul femeilor și apare la 10-15 ani după instalarea menopauzei. Osteoporoza prematură apare din cauza lipsei de testosteron și estrogen.
  • Osteoporoza prima de tip 2 – este cauzată de un deficit de calciu pe termen lung, fiind denumită și osteoporoza senilă. 
  • Osteoporoza secundară – aceasta apare ca urmare a unor afecțiuni sau tratamente menite să refacă structura osoasă.  
  • Osteogeneza imperfectă – aceasta este o boală ereditară și se caracterizează printr-o formare imperfectă a osului încă din perioada sarcinii. 
  • Osteoporoza juvenilă idiopatică – formă rară de osteoporoză care apare la copii în perioadele de creștere accelerată. 

Osteoporoza poate fi prevenită?

Chiar dacă nu avem control asupra factorilor genetici, schimbările în ceea ce privește stilul de viață pot reduce considerabil riscul de apariției a acestei afecțiuni. Activitatea fizică, renunțarea la obiceiurile nocive și o dietă bogată în minerale și vitamine precum calciu, magneziu și vitamina D pot preveni apariția osteoartritei.

Tratament pentru osteoporoză

După consultul medical și diagnosticul primit de la medicul specialist, acesta va prescrie tratamentul adecvat tipului de osteoporoză de care suferi.

Tratamentul pentru osteoporoza cuprinde, în general, medicamente care opresc pierderea osoasă. În cazul femeilor aflate la menopauză, este benefică o terapie care menține densitatea osoasă. Acesta cuprinde estrogen care acționează benefic asupra oaselor. În cazurile grave, tratamentul poate fi injectabil. 

Tratament și remedii naturiste pentru osteoporoză

Bineînțeles, poți oricând să apelezi la remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor osteoporozei.  În acest caz, suplimentele cu calciu și vitamina D sunt prima variantă la care trebuie să apelezi. 

Calciul are o importanță deosebită în menținerea sănătății și densității osoase, de aceea venim în ajutorul tău cu un supliment premium marca Marnys, Osteohelp Complex este un supliment lichid cu calciu și magneziu, îmbogățit cu zinc și vitamina D3, special conceput pentru menținerea sănătății sistemului osos

Osteohelp este un supliment care se adresează tuturor categoriilor de vârstă, de la copii, până la vârstnici, și  ajută la dezvoltarea unor oase puternice, prevenirea deteriorării acestora și la prevenirea apariției anumitor afecțiuni precum osteoporoza sau afecțiuni articulare.

Referințe

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968

https://www.bonehealthandosteoporosis.org/patients/what-is-osteoporosis/

https://www.healthdirect.gov.au/osteoporosis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/155646

https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/articole-medicale/osteoporoza-boala-oaselor-fragile-simptome-tratament-dieta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *