Curcuminul poate avea Efect Pozitiv asupra Bolilor Gastrointestinale

In jur de 20 % din populatia planetei dezvolta o boala gastrointestinala dupa varsta de 30 de ani. Acest numar se dubleaza dupa varsta de 60 de ani. Principalul responsabil pentru numarul atat de ridicat al bolilor gastrointestinale il reprezinta o bacterie cunoscuta sub numele de Helicobacter Pylori care este considerata a doua infectie bacteriana din ceea ce priveste raspandirea (prima fiind cea care cauzeaza cariile dentare). Se crede ca aceasta bacterie este cea responsabila pentru dezvoltarea mai multor boli gastrointestinale ca gastritele, ulcerul gastric, ulcerul duodenal etc. Nici situatia Romaniei nu este una roz: statisticile au aratat ca in jur de 15 % dintre romani sunt diagnosticati cu diferite variante de ulcer.

Statisticile prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au estimat ca bacteria Helicobacter Pylori afecteaza deja in jur de doua treimi din populatia planetei si ca aceasta e responsabila pentru majoritatea cazurilor de cancer gastric. Alte studii realizate pana in prezent au demonstrat ca aceasta bacterie este principala responsabila pentru majoritatea cazurilor de ulcer gastric si duodenal.

Problema cu aceasta bacterie este ca e foarte contagioasa: aceasta se raspandeste prin saliva (inclusiv folosirea tacamurilor infectate, prin sarut), prin alimente infectate, surse de apa netratata corespunzator si multe altele.Dar nu e totul atat de negru! Vestea buna este ca extract de curcumin poate inhiba si distruge in jur de 65 de tulpini diferite de Helicobacter Pylori si poate repara celulele gastrointestinale care au fost distruse deja de bacterie.

Ce face bacteria Helicobacter Pylori in interiorul corpului?

In cazul in care esti afectat de aceasta bacterie, este foarte posibil sa nu fi constient de asta. Motivul este pentru ca simptomele sunt atat de comune incat tindem sa le atribuim altor cauze si anume: alimentatiei necorespunzatoare, oboselii, stresului etc. Pentru ca nu da semne evidente de existenta, bacteria se inmulteste foarte repede in interiorul organismului si poate produce gastrita cronica – care reprezinta inflamatia cronica a mucoasei gastrice – conditie considerata de vina pentru aparitia ulcerului si a cancerului in cazul in care nu este tratata la timp.

Bacteria este introdusa in corp prin ingerare (inghitire) si isi face drum prin tubul digestiv. Desi acidul gastric nu e tocmai un mediu prielnic pentru dezvoltare, bacteria reuseste sa isi creeze o enzima pe care sa o foloseasca pe post de mediu tampon in jurul sau, blocand astfel actiunea acidului digestiv.

Dr Barry James Marshall, profesor de Microbiologie Clinica de la Universitatea din Australia de Vest, a castigat in anul 2005 premiul Nobel  pentru ca a demonstrat ca ulcerul peptic este starnit de bacteria helicobacter Pylori. Pana in acel moment, se credea ca factorii care produceau ulcerul erau stresul, nivel prea ridicat de acid, alimentele prea condimentate.

Ulcerul peptic, desi nu atat de des intalnit ca alte tipuri de ulcer, afecteaza un numar mare de oameni, in jur de 1 din zece oameni vor avea ulcer peptic intr-un moment al vietii. Acesta este descris ca o leziune ovala sau rotunda care se formeaza dupa distrugerea mucoasei stomacului, duodenului sau esofagului. Unele studii au aratat existenta unei legaturi intre bacteria Helicobacter Pylori si afectiuni ca anemia feripriva, purpura trombocitopenica, boala cardiaca ischemica. Cu toate acestea, mai sunt necesare unele cercetari in cazul acestor conditii de sanatate.

In ciuda faptului ca legatura dintre helicobacter Pylori si conditiile gastrointestinale sunt perfect cunoscute, nu s-a dezvoltat inca un tratament avansat. Se pare ca aceasta bacterie este foarte rezistenta la tratamente pentru ca poate sa isi creasca rezistenta la medicamente puternice si la antibiotice. Mai mult de atat, tipul clasic de tratament poate avea efecte secundare asupra organismului si poate creste riscul de a dezvolta sangerari si ulcer.

Curcuminul este cea mai puternica substanta naturala care poate combate bacteria Helicobacteria Pylori

Este ingrijorator faptul ca metodele traditionale de tratament ale bolilor gastroduodenale legate de aceasta bacterie esueaza. Din fericire, cercetarile stiintifice au adus la suprafata exista unor tratamente naturiste care functioneaza.

American Society for Microbiology a publicat un studiu care a demonstrat ca extractul din curcumin poate distruge pana la 65 de tulpini diferite ale bacteriei Helicobacter Pylori. Fiind eficient si ca anti inflamator, daunele produse de bacterie pot fi vindecate deoarece curcuminul are capacitatea de a repara celulele gastrointestinale care au fost lezate.

Un alt studiu care a urmarit efectele curcuminului asupra ulcerului peptic si gastritei a demonstrat ca aceasta substanta naturala poate sa amelioreze simptomele gastritei in doar cateva saptamani. Persoanele diagnosticate cu ulcer si care au administrat extract de curcumin au observat disparitia bolii in maxim opt saptamani, cele cu gastrita in patru saptamani. In nici una dintre cazuri nu au fost raportate efecte secundare negative asemanatoare medicamentelor traditionale.

In 2004 un alt studiu a demonstrat ca efectul anti inflamator al curcuminului poate inversa leziunile celulare pe care le-a lasat bacteria, fiind si mai eficient in ceea ce priveste restaurarea sanatatii tarctului digestiv.

Un alt studiu pe care il mai amintim  a cercetat extracte din mai mult de 20 de plante si efectului acestora asupra bacteriei Helicobacter Pylori. 8 dintre acestea nu au lasat colonia de bacterii sa creasca. Dintre aceste 8 plante cea mai eficienta a fost curcuminul, ucigand bacteriile in doar 15 minute.

17 %
- 21.00 lei
32 %
- 40.00 lei
25 %
- 33.00 lei
14 %
- 15.00 lei
110.00 lei 95.00 lei TVA inclus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *