Potentialul benefic pe Care il are Curcuminul ca Antioxidant

Beneficiile potentiale ale curcuminului ca antioxidant. Desi turmericul (curcuminul) a fost folosit pentru foarte mult timp in medicina ayurvedica, studiile clinice au descoperit beneficiile acestuia doar recent. Astfel, s-a demonstrat ca turmericul are efecte pozitive asupra organismului si s-a descoperit si de ce: turmericul contine curcumin care e substanta activa cu foarte multe proprietati utile. Mai mult de atat, actioneaza si ca antioxidant si functioneaza pentru neutralizarea radicalilor liberi  (substante care, daca sunt in numar prea mare, deterioreaza celulele si membranele sanatoase ducand la aparitia bolilor, la imbatranire prematura etc.).

Cu alte cuvinte, curcuminul poate sa incetineasca si poate chiar sa opreasca procesul de imbatranireal organismului uman (poate si sa protejeze creierul fata de daunele pe care le pot cauza radicalii liberi), insa are si un efect terapeutic puternic.De ce sa folosesti curcumin sau turmeric? Cand vorbim despre radicali liberi ne referim la molecule de oxigen care sunt foarte instabile, motiv pentru care pot crea daune celulelor si tesuturilor. Nivelul de radicali liberi din corp se poate masura cu un indicator care evalueaza capacitatea de absorbtie a acestor radicali liberi si se numeste ORAC. Pentru ca sa ne mentinem sau sa ne imbunatatim starea de sanatate se recomanda sa consumam alimente care au niveluri ridicate de antioxidanti pentru ca acestia au capacitatea de a anihila radicalii liberi.

Un om obisnuit ar trebui sa consume zilnic in jur de cinci mii de unitati ORAC – ceea ce ar putea sa reprezinte 100 de grame de fructe de padure sau 200 de grame de broccoli, 100 de grame de stafide etc.Trebuie sa mentionam ca aceasta cantitate este recomandata pentru un om obisnuit cu stare buna de sanatate. Insa, avand in vedere ca nu traim intr-un mediu nepoluat, ca majoritatea alimentele contin diverse substante chimicale sau aditivi, in loc de cinci mii de unitati ORAC pe zi ar trebui sa consumam aproape de zece ori mai mult.

Ce ar insemna acest lucru? In jur de 2 kilograme de broccoli sau de mere sau un kilogram de stafide pe care ar trebui sa le mancam in fiecare zi. Ceea ce nu e mereu placut sau de dorit. In schimb, cu o capsula de curcumin pe zi poti sa acoperi necesarul in fiecare zi pentru ca aceasta contine o forma concentrata de curcumin plin de antioxidanti. Antioxidantii si modalitatea in care actioneaza asupra radicalilor liberi.

Radicalii liberi care sunt prezenti in corpul nostru provin in primul rand de la procesele de oxidare derulate in organism pe fond de stres, stari emotionale negative, insa si de la substantele toxice provenite din exterior si care ajung in corp pe diferite cai (de exemplu alcool, medicamente, tutun, droguri, malnutritie, poluare etc). Acestia au un numar mai mic de electroni si fura de la celule, afectand astfel tesuturile si chiar si ADN-ul. Antioxidantii sunt numite si substante de sacrificiu pentru ca acestea se lasa sa fie oxidate si astfel neutralizeaza si protejeaza celulele lasandu-se distruse Neutralizand radicalii liberi, antioxidantii au un efect puternic in ceea ce priveste protectia organismului fata de stresul oxidativ care poate fi cauzat de radicalii liberi.

Daca nivelul de radicali liberi este mai ridicat decat cel al antioxidantilor, apare stresul oxidativ si imbatranirea precoce a celulelor ceea ce poate duce la aparitia unor boli degenerative si nu numai. De aceea, este de dorit ca nivelul antioxidantilor din corp sa fie mai ridicat decat cel al radicalilor liberi.Praful de turmeric, cel care se gaseste in magazinele specializate pentru produse naturiste, este pe locul 6 in scala ORAC de care vorbeam anterior. Pentru a savura beneficiile sale in sanatate, un om ar trebui sa consume in jur de 30 de grame de turmeric in fiecare zi, lucru ce poate fi obtinut mai greu.

Aici intra suplimentele pe baza de turmeric sau curcumin care contin o doza concentrata si simplu de administrat.

20 %
- 15.00 lei
32 %
- 40.00 lei
25 %
- 33.00 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *