Efectele anti inflamatorii ale Curcuminului

Curcuminul este printre cele mai studiate substante naturale din cauza efectului sau anti inflamator puternic.  Acesta este capabil sa amelioreze nenumarate conditii de sanatate des intalnite ( de exemplu obezitatea, depresia, oboseala cronica), insa are si capacitatea de a ajuta in cazul multor conditii cronica. O cura terapeutica cu curcumin poate avea un efect pozitiv in cazul urmatoarelor afectiuni: afectiunile artritice, reumatism articulat, bronsita, astm, accident vascular cerebral, colita, alergii, boli cardiovasculare, cancer, boli neurodegenerative ca Parkinson, Alzheimer, epilepsie, scleroza multipla si inclusiv in cazul unor afectiuni ale pielii, diabetului si SIDA.

Pe langa efectele sale anti inflamatorii, curcuminul are si efecte antifungice, antialergice, antibacteriene si antivirale, ca sa le amintim pe cele mai importante.

Curcuminul este substanta naturala cea mai potenta care lupta impotriva inflamatiilor

Medicina ayurvedica foloseste turmericul de mii de ani tocmai din cauza ca acesta contine curcuminul – substanta activa a plantei. In ultimii 30 de ani au fost publicate mai mult de o mie de studii care atesta si demonstreaza capacitatile acestui polifenol util. Si cercetarile nu s-au oprit, ele continua sa gaseasca utilzari si abilitati noi ale curcuminului.

De ce este curcuminul atat de puternic? Cercetatorii sunt de parere ca aceasta substanta este atat de puternica din cauza efectului sau anti inflamator potent si din cauza faptului ca nu are efectele secundare negative pe care le pot avea medicamentele, mai ales daca sunt administrate pe termen lung.

La ce ne referim atunci cand vorbim despre inflamatii:

Foarte multe conditii medicale serioase au un factor comun si anume inflamatia. Printre aceste conditii medicale sunt incluse si:

  • Bolile cardiovasculare
  • Boala Alzheimer
  • Bolile pulmonare
  • Artrita
  • Bolile autoimune
  • Boli neurologice
  • Diabetul
  • Cancerul

Ce trebuie sa stim despre inflamatie?

Inflamatia este un proces fiziologic care are loc in momentul in care organismul nostru raspunde la agresiuni sau leziuni. Cu alte cuvinte, daca in organism intra o bacterie se declanseaza acest proces – in locul respectiv se formeaza o bariera protectiva formata din leucocite si anticorpi care au rolul de elimina bacteria invadatoare. Consecintele includ roseata si umflarea tesutului, cresterea temperaturii, senzatia durerii – toate semne clasice ale inflamatiei.

Aparitia cestora inseamna ca organismul nostru a inceput procesul vindecarii. Dupa ce bacteria a fost indepartata, poate sa inceapa perioada de recuperare care inseamna ca tesuturile se dezumfla, scade temperatura, etc.

Aici am vorbit despre inflamatia acuta care are efectul de vindecare.Totusi, exista inflamatia cronica, cea care nu este justificata si care poate avea efecte distructive asupra celulelor si tesuturilor.

Acesta este tipul de inflamatie care este printre cele mai studiate de catre cercetarile medicale, saptamanal aparand informatii noi despre modalitati de a combate sau de a o reduce. S-a demonstrat foarte clar ca inflamatia cronica are un anumit rol in majoritatea bolilor degenerative cronice. De exemplu, in fiecare zi nenumarati oameni mor din cauza Alzheimerzului, cancerului, diabetului, artritei, hepatitei cronice etc. Toate aceste boli sunt legate unele de celelalte prin acelasi factor comun si anume inflamatia.

Avand in vedere ca s-a descoperit factorul comun ale acestor boli cronice, acesta trebuie combatut. Se presupune ca de obicei este mai bine sa tratezi cauza bolii si nu doar boala in sine pentru a preveni inrautatirea sau reaparitia acesteia.

Cum se poate reduce inflamatia cronica?

In primul rand, cea mai importanta cale prin care poate fi redusa inflamatia cronica este prin alimentatie. Alimentatia corecta este cea mai simpla si eficienta modalitate de a preveni diverse boli. Totusi, in cazul in care o persoana sufera deja de o anumita conditie de sanatate, alimentatia corecta nu mai e suficienta. A doua modalitate care ajuta la reducerea inflamatiilor o reprezinta administrarea unor substante care lupta in acest sens.

Cel mai puternic anti inflamator natural este curcuminul

Spre deosebire de majoritatea tratamentelor medicamentoase, curcuminul nu prezinta efecte secundare nici macar daca este administrat pe termen lung (bineinteles, daca este administrat in doza corecta ). Curcuminul are efect anti inflamator din cauza faptului ca este capabil sa inhibe activitatea unei enzime care produce si mentine inflamatia la un nivel cronic.

Institutul National al Sanatatii si Centrul national al Informatiei Biotehnologice sin Statele Unite ale Americii au publicat nenumarate articole in care se prezinta clar rolul favorizant al curcuminului in ceea ce priveste prevenirea si tratarea mai multor boli care implica inflamatia cronica. Dupa cum am mentionat anterior, inflamatia cronica are impact puternic asupra multor conditii de sanatate, inclusiv in cazul bolilor cardiovasculare, metabolice, neurodegenerative, pulmonare, neoplazice si autoimune.

Curcuminul are abilitatea de a regulariza nenumarate substante care cauzeaza inflamatiile. Astfel, curcuminul devine un agent terapeutic eficient, mult mai putin costisitor si fara efectele secundare nedorite ale medicamentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *