Curcuminul si Sanatatea Cardiovasculara

Principala cauza a mortalitatii in lume o reprezinta bolile cardiovasculare care, chiar si in Romania, reprezinta in jur de 60 %. Pe deasuprea, tratarea acestor boli este si costisitoare – in Statele Unite se cheltuie in fiecare an in jur de 400 de bilioane de dolari pentru acoperirea costurilor. Dezvoltarea bolilor de inima este asociata cu presiunea arteriala ridicata, colesterol LDL oxidizat si ateroscleroza, inflamatie cronica, insa si boli ca diabetul si nivelurile tiroidiene anormale.

Impreuna cu oxidarea, inflamatia este o cauza primara a celor mai multe boli cronice si este extrem de daunatoare pentru inima. Aceasta joaca un rol important in dezvoltarea unor blocaje in artere si in slabirea vaselor de sange. Nivelul ridicat de zahar din sange duce la un grad mai ridicat al inflamatiei, unul dintre motivele pentru care oamenii care sufera de diabet au un risc crescut de a dezvolta boli de inima. Curcuminul poate fi un compus vindecator care se adreseaza eficient inflamatiei si oxidarii fara a compromite organismul nostru.

Curcuminul opreste cascada de inflamatii

Spre deosebire de medicamentele care pot avea efecte secundare foarte nocive, curcuminul reduce cascada de inflamatii in mod sigur si eficient. Acesta joaca si un rol important in reducerea rezistentei fata de insulina, o caracteristica cheie a diabetului si care are adesea importanta si in sanatatea cardiovasculara.

S-a demonstrat ca aceasta substanta naturala ajuta la repararea tesutului cardiac si reduce markerii inflamatori care, cu alta ocazie, ar interfera cu procesul si ar cauza ischemia. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca agentul curcumin are pontetial terapeutic pentru cei care au suferit de un atac de cord.

Curcuminul ofera protectie excelenta si dupa un bypass coronar. De obicei, in urma acestei proceduri foarte multi oameni au un risc crescut de un infarct miocardial (MI), cunoscut sub numele de atac de cord. In cadrul unui studiu clinic, pacientii au fost impartiti aleator pentru a primi fie curcumin fie placebo.

Cercetatorii observau doua lucruri diferite: incidenta unui atac de cord si efectele curcuminului asupra markerilor care creeaza inflamatii. Incidenta atacurilor de cord a fost mai mica in cazul celor care administrau curcumin si numarul markerilor care favoreaza inflamatiile era de asemenea mai mic. Per ansamblu, curcuminul a redus atacurile de inima si inflamatia care urma dupa operatia coronara. Cercetatorii sunt de parere ca efectul dual anti inflamator impreuna cu capacitatile antioxidante ale curcuminului sunt cele care au creat efectul de protectie a inimii.

Alte studii au dezvaluit faptul ca acest extract natural a redus nivelul colesterolului total cu pana la 21 %, pe cel LDL cu 42 %, dar a crescut colesterolul bun LDL cu pana la 50 %.

Mentinerea echilibrata a nivelului de colesterol este extrem de importanta pentru ca un nivel prea ridicat poate duce la ingustarea si intarirea arterelor ceea ce reprezinta una dintre cauzele majore ale bolilor cardiovasculare. Circulatia sangelui este obstructionata daca arterele sunt ingustate. Curcuminul are capacitatea de a inhiba proteinele care incep coagularea sangelui, are efecte anti inflamatorii si antioxidante, fiind astfel eficiente in acest caz.

Studii efectuate asupra efectelor pe care le poate avea curcuminul

Unul dintre cele mai vechi studii publicate din anul 1985 a examinat efectele curcuminului asupra ischemiei miocardice induse de legarea arterei coronare. Curcuminul a reusit sa protejeze impotriva scaderii tensiunii arteriale si impotriva scaderii ritmului cardiac dupa ischemie. In 1998 un studiu a demonstrat efectul curcuminului asupra bolilor de inima care au fost cauzate de ateroscleroza.

Curcuminul protejeaza moartea celulara care urmeaza dupa atacuri de inima sau alte evenimente cardiovasculare. In cercetarile stiintifice, s-a aratat cum curcuminul protejeaza tesuturile inimii deoarece activeaza anumite enzime pro supravietuire si inhiba markeri care favorizeaza inflamatia.

21 %
- 15.00 lei
32 %
- 40.00 lei
14 %
- 15.00 lei
110.00 lei 95.00 lei TVA inclus
17 %
- 15.00 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *