Simptomele si Semnele Stresului

Viata moderna este plina de dispute, termene limita, frustrari si cereri. Pentru multi oameni, stresul a devenit atat de obisnuit incat este deja un stil de viata. Stresul nu este mereu rau: in doze mici, poate sa ne ajute sa performam cand suntem sub presiune si ne poate motiva sa facem ceva cat mai bine. Dar cand esti constant in stare de urgenta, mintea si corpul tau platesc pretul. Te poti proteja prin recunoasterea semnelor si simptomelor ca esti stresat si facand pasii necesari pentru a-i reduce efectele negative.

Ce este stresul?

Stresul este un raspuns fizic normal la evernimentele care te fac sa te simti amenintat sau care iti supara echilibrul intr-un fel. Atunci cand simti pericol – fie real sau imaginar – se pornesc sistemele defensive ale corpului sau raspunsul de stres. Acesta reprezinta modul corpului de a te proteja. Cand functioneaza adecvat, te ajuta sa te mentii concentrat, energic si alert. In situatii de urgenta, stresul iti poate salva viata pentru ca iti ofera putere in plus pentru a te putea apara.
Dar, dupa un anumit punct, stresul nu mai este de ajutor si cauzeaza daune majore pentru sanatate, starea ta, productivitate, relatii si calitatea vietii.

Ce faci cand esti stresat

Este important sa recunoastem cand nivelului stresului este scapat de sub control. Cel mai periculos lucru despre stres este cat de usor te poate lua prin surprindere. Te obisnuiesti cu el, incepe sa ti se para normal si nici nu mai observi cat de mult te afecteaza. Semnele si simptomele stresului in exces pot fi aproape orice. Stresul afecteaza mintea, corpul si comportamentul in mai multe modalitati si toata lumea il experimenteaza diferit. Stresul in exces poate duce si la probleme serioase de sanatate fizica si mentala si isi poate lasa urma pe relatiile de la munca, scoala si casa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *