🌸Ofertă Limitată: Astăzi, ai 10% EXTRA REDUCERE la 👨‍👩‍👧‍👦 Pachete Speciale - Folosește codul 10PROMO 🌸

Suplimente Care Combat Energia Scăzută și Oboseala

-31%
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 67.00 lei. TVA inclus

Economisești 30.00 lei

-35%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 129.99 lei.Prețul curent este: 84.99 lei. TVA inclus

Economisești 45.00 lei

-26%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 129.00 lei.Prețul curent este: 95.00 lei. TVA inclus

Economisești 34.00 lei

-44%
Prețul inițial a fost: 70.00 lei.Prețul curent este: 39.00 lei. TVA inclus

Economisești 31.00 lei

De cele mai multe ori, oboseala poate fi o urmare a obiceiurilor de zi cu zi. Poate fi, de asemenea, asociată depresiei. Alteori, oboseala poate fi un simptom al bolilor cronice care necesită un plan de tratament.

A face un inventar al lucrurilor care ar putea fi responsabile pentru starea ta de oboseală este adesea un prim pas către rezolvarea acestei probleme ce afectează calitatea vieții. Află în cele ce urmează ce alte cauze duc la apariția oboselii, ce suplimente alimentare te pot ajuta să o combați și când este necesar să ceri sfatul specialistului.

Ce este oboseala?

Oboseala este o stare în care nu simți doar nevoia de a te odihni puțin pentru a-ți reveni. Odată cu oboseala apare și starea de epuizare inexplicabilă care poate persistă zile întregi.

În cazul în care te confrunți cu oboseală cronică sau suferi de tulburare sistemică de intoleranță la efort (encefalomielită mialgică), dimineața când te trezești te simți de parcă nu ai fi dormit deloc. În plus, capacitate de concentrare este scăzută, la fel și productivitatea atât acasă, cât și la locul de muncă, fiind un impediment major pentru realizarea sarcinilor de zi cu zi.

Cauze ale energiei scăzute

Există o serie de cauze care pot declanșa scăderea energiei. Iată care sunt cele  mai des întâlnite!

1. Nu dormi suficient. Dacă obișnuiești să dormi puțin noaptea sau somnul nu este calitativ, poți ajunge să te confrunți cu o stare generală de oboseală. Adulții ar trebui să doarmă în jur de 8 ore pe noapte, pentru a permite organismului să se refacă și să crească nivelul de energie.

Cum poți rezolva problema: Pentru a putea adormi cu ușurință seara, evită să stai înainte de culcare în fața telefonului, laptopului sau televizorului. În cazul în care aceste sfaturi nu ajută, cere sfatul unui specialist.

 2. Suferi de apnee. O persoană care suferă de apnee poate că are senzația că doarme bine și că se odihnește, însă întreruperile scurte ale respirației în timpul somnului poate afecta calitatea acestuia.

Cum poți rezolva problema: Dacă ești supraponderal sau obez, este indicat să slăbești, să eviți fumatul și să ceri sfatul specialistului pentru controlul apneei.

3. Nu-i oferi organismului suficient combustibil. Un consum mic de calorii poate favoriza apariția oboselii, precum și consumul unor alimente bogate în calorii goale, care nu oferă substanțe nutritive organismului. O dietă echilibrată menține în limite normale nivelul zahărului din sânge și, astfel, previi apariția stării de epuizare sau de oboseală.

Cum poți rezolva problema: Consumă la micul dejun alimente bogate în proteine și pe timpul zilei include în alimentație carbohidrații complecși. De asemenea, este indicat să consumi porții mici pentru a-ți menține nivelul de energie în limite normale pe durata întregii zile.

4. Ai anemie. Anemia este una dintre cele mai comune cauze care duc la apariția oboselii în cazul femeilor. În perioada menstruației, organismul poate pierde cantități semnificative de fier, mineral esențial în producerea celulelor roșii care transportă oxigen către organe.

Cum poți rezolva problema: În cazul în care te confrunți cu anemie feriprivă se recomandă administrarea unui supliment pe bază de fier și consumul de alimente bogate în fier, precum carne roșie, ficat, fasole și cereale fortifiate.

5. Suferi de hipotiroidism. Tiroida este o glandă în formă de fluture care reglează metabolismul și viteza cu care corpul transformă combustibilul în energie. Când glanda nu funcționează în mod corespunzător și metabolismul este prea lent, te poți simți obosit și poți lua în greutate.

Cum poți rezolva problema: Dacă analizele de sânge confirmă prezența hipotiroidismului, medicul îți va prescrie hormoni sintetici pentru reglarea activității glandei tiroide.

Alte cauze care pot declanșa starea de oboseală:

  • Un consum prea mare de confeină;
  • Deshidratarea;
  • Stresul excesiv;
  • Alcoolismul;
  • Afecțiuni precum refluxul esofagian, infecțiile urinare, diabetul, bolile de inimă sau de ficat, artrita, fibromialgia și pneumonia;
  • Infecțiile bacteriene sau virale;
  • Prezența episoadelor depresive;
  • Alergiile alimentare;
  • Administrarea de medicamente precum, antidepresive, anxiolitice, antihipertensive, statine, steorizi, antihistaminice și sedative.

Suplimente bune pentru creșterea energiei

Pe lângă o alimentație sănătoasă, sport și odihnă, suplimentele alimentare contribuie, de asemenea, la combaterea oboselii, prin întărirea organismului și creșterea energiei. Iată ce vitamine și alte suplimente sunt indicate în caz de oboseală sau energie scăzută.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 este un compus produs de organism și stocat în mitocondriile celulelor corpului, mitocondrii care au ca principal rol producerea de energie. În plus, protejează celulele de efectele nocive ale stresului oxidativ și combat afecțiunile produse de virusuri sau bacterii.

În ceea ce privește principalul său rol, coenzima Q10 contribuie la producerea de adenozin trifosfat (ATP), care este implicat în transferul de energie în interiorul celulelor, potrivit cercetătorilor din cadrul mai multor centre medicale din Spania. Cantitatea de coenzima Q10 din corp scade odată cu înaintarea în vârstă, fapt pentru care se recomandă suplimentarea acesteia prin administrarea de suplimente cu Q10.

Vitamine din complexul B

Vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru producția și folosirea energiei de către corp. Acest grup format din 8 vitamine contribuie la combaterea oboselii, fiecare având roluri importante la nivelul organismului.

Vitamina B1 sau tiamina întărește sistemul imunitar și îmbunătățește sinteza neurotransmițătorilor pentru buna funcționare a sistemului nervos și a creierului.

Vitamina B2 sau riboflavina este responsabilă pentru producția energiei printr-o varietate de reacții chimice.  În plus, crește și eficiența de utilizare a oxigenului, permițând celulelor să funcționeze optim.

Vitamina B5 este responsabilă atât pentru creșterea nivelului de energie din corp, cât și pentru întărirea sistemului imunitar. B6 ajută la protejarea arterelor și a sistemului circulator. Fără o circulație adecvată, activitățile energetice sunt imposibile și celulele nu pot produce suficientă energie și, totodată, nu pot primi oxigen pentru a îndeplini procesele necesare bunei funcționări a organismului.

Vitamina D

Energia scăzută sau oboseala este un simptom comun al deficienței de vitamina D. Studiile arată că vitamina D ajută mitocondriile celulelor, care generează energie, să utilizeze oxigenul și să alimenteze diferite părți ale corpului, inclusiv mușchii. Cu alte cuvinte, lipsa vitaminei D poate afecta funcția mitocondrială, ducând la apariția oboselii.

Cercetătorii elvețieni au analizat efectul unei singure megadoze de vitamina D (100,000 UI) versus placebo pe un grup de 120 de pacienți clinic sănătoși, dar cu simptome accentuate de oboseală. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care au luat vitamina D și-au crescut în mod semnificativ nivelul energiei, spre deosebire de grupul placebo.

Alte studii realizate de către cercetători din Grecia și Germania arată că suplimentarea cu vitamina D contribuie la îmbunătățirea nivelului de energie și în cazul persoanelor care trec printr-un transplant de rinichi.

Mai mult de atât, o cercetare realizată de oamenii de știință din Turcia subliniază faptul că femeile aflate la menopauză care se confruntă cu un deficit de vitamina D se confruntă cu simptome precum slăbiciune, oboseală și dureri musculare, care nu sunt asociate unei afecțiuni specifice.

Pentru un nivel optim de vitamina D, expune-te la soare zilnic și consumă alimente precum, pește (somon, ton), ulei de pește, lapte fortificat, gălbenușuri și cereale fortificate.

În cazul unui deficit de vitamina D, discută cu medicul tău despre utilizarea unui supliment alimentar pe bază de vitamina D. Doza zilnică recomandată (DZR) în cazul adulților este de 600 UI, iar în cazul vârstnicilor de peste 70 de ani, DZR este de 800 UI.

Creatină

Creatina este o substanță naturală convertită de organism în creatină fosfat, care contribuie la producerea adenozin trifosfatului (ATP). Acesta furnizează energie corpului necesară contracțiilor musculare.

Organismul produce o parte din creatina pe care o folosește, dar poate fi asimilată și prin consumul de alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea sau peștele, cât și prin utilizarea de suplimente pe bază de creatină.

Cu toate acestea, creatinina nu este recomandată persoanelor care suferă de diabet, boli renale sau hepatice. Nu lua creatinină dacă iei medicamente sau suplimente care afectează nivelul zahărului în sânge, întrucât creatina produce modificări ale glicemiei.

În cazul în care folosești creatinină sub formă de supliment, bea suficientă apă pentru a preveni deshidratarea. Indiferent că suferi de o boală sau ești clinic sănătos, discută cu medicul tău despre administrarea suplimentelor pe bază de creatină pentru creșterea nivelul de energie.

L-teanină

 Teanina este un antioxidant care se găsește în mod natural în frunzele de ceai. Un studiu efectuat de cercetătorii japonezi arată că teanina aduce numeroase beneficii organismului, printre care se numără creșterea energiei, scăderea nivelului de anxietate, protejarea celulelor creierului, reglarea ritmului circadian și îmbunătățirea somnului prin inducerea relaxării musculare și a eliberării tensiunilor din corp. Teanina este disponibilă sub formă de supliment alimentar, sub denumirea de L-teanină.

Fier

În multe situații, oboseala poate fi un simptom al deficitului de fier, întrucât organismul întâmpină probleme în a transporta oxigen către celule, ceea ce înseamnă că și nivelul energiei este scăzut. Persoanele care au un nivel scăzut de fier în organism se simt adesea slăbite, nu au vlagă și nu se pot concentra.

În plus, cercetătorii elvețieni au descoperit că fierul poate fi de ajutor și în cazul persoanelor care nu au anemie ferprivă, dar suferă de oboseală cronică. În cazul în care ai unul sau mai multe simptome ce indică o anemie feriprivă, discută cu medicul tău pentru a afla dacă ai sau nu nevoie de un supliment pe bază de fier.

Melatonină

Suplimentele pe bază de melatonină conțin o formă sintetică a hormonului melatonină, pe care organismul îl produce în mod natural. Principalele roluri ale melatoninei sunt acelea de a regla ritmul circadian (somn-veghe) și de a sincroniza ciclul somn-veghe cu noaptea și ziua.

Un studiu realizat de cercetătorii din Spania arată că administrarea de zinc și melatonină contribuie la reducerea oboselii și la îmbunătățirea calității vieții. Studiul a fost realizat pe un grup de 50 de persoane cărora li s-a administrat fie 1mg de melatonină și 10 mg de zinc în fiecare zi, timp de 16 săptămâni, fie un placebo. La finalul studiului, participanții au observant îmbunătățiri vizibile cu privire la creșterea energiei și a tonusului.

O altă cercetare arată că melatonina poate fi benefică și în cazul persoanelor cu sindrom de oboseală cronică asociat unui nivel redus de melatonină pe timp de noapte. După trei luni de tratament, oamenii de știință au observat în cazul pacienților cărora li s-a administrat melatonină o reducere semnificativă a stării de oboseală și îmbunătățiri legate de capacitatea de concentrare.

Factori de risc

Anumiți factori pot crește riscul de a suferi la un moment dat în viață de sindromul de oboseală cronică. Cei mai frecvenți sunt:

– Sexul. Femeile au un risc mai mare de a suferi de oboseală cronică.

– Vârsta. Persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani sunt mai predispuse.

– Infecțiile. Răceala, gripa și infecțiile digestive recurente pot favoriza apariția oboselii cronice.

– Istoricul familial. Persoanele ale căror părinți sau bunici suferă de sindromul de oboseală cronică au un risc mai mare de a se confrunta la un moment dat în viață cu aceeași problemă.

– Problemele mintale. Stresul, depresia sau anxietatea sunt factori de risc pentru oboseala cronică.

– Abuzurile din copilărie, traumele sau problemele de natură emoțională ce apar în familie pot duce, în timp, la apariția oboselii cronice.

Când să consulți un medic

Starea de oboseală poate apărea ca urmare a unei activități fizice intense sau din cauza lipsei de somn, însă poate fi și un simptom al unei afecțiuni. În cazul în care ai depus un efort în a avea un stil de viață sănătos, care să includă o alimentație echilibrată, mișcare și un somn calitativ, dar oboseala persistă mai bine de două săptămâni, fă o programare la doctor pentru un consult amănunțit.

Dacă te simți în permanență obosit sau epuizat și ai o temperatură a corpului mai mare decât cea normală, pierzi brusc în greutate, devii sensibil în cazul expunerii la temperaturi scăzute, crezi că ești deprimat, nu te poți concentra sau ai probleme în a adormi sau în a sta treaz pe timp de zi, atunci este necesar să consulți medicul.

În anumite situații, oboseala anunță prezența unei afecțiuni. Dacă pe lângă oboseală, ai sângerări rectale, vomiți cu sânge, ai dureri puternice de cap, dureri în piept, bătăi neregulate ale inimii, dureri abdominale, de spate sau în zona pelvisului, senzație de leșin, gânduri suicidare sau de a răni alte persoane, mergi de urgență la doctor.

Acum că știi care sunt cauzele care duc la apariția oboselii și ce suplimente îți pot veni în ajutor, cere sfatul specialistului pentru un plan corect de tratament. Pe lângă o dietă echilibrată, somn și utlizarea suplimentelor, medicul îți poate oferi și alte sfaturi utile în combaterea simptomelor date de oboseală.

Referințe

https://www.mayoclinic.org/symptoms/fatigue/basics/causes/sym-20050894

https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-fatigue-causes-and-remedies

https://www.webmd.com/balance/how-tired-is-too-tired

https://www.healthline.com/nutrition/coenzyme-q10

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25126052/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4081585/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23511484/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5207540/

https://www.webmd.com/men/creatine

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8080935/

https://www.everydayhealth.com/news/unusual-signs-iron-deficiency/#:~:text=1.,weak%2C%20and%20unable%20to%20focus.

https://www.reuters.com/article/us-iron-anemia-idUSBRE86J10620120720

https://www.verywellhealth.com/melatonin-for-fibromyalgia-chronic-fatigue-syndrome-715986

https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=19245

https://www.healthline.com/health/fatigue#when-to-see-a-doctor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *